Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп спечели и първичните избори в Южна Каролина. Ники Хейли не се отказва


Привърженик на Тръмп по време на победната реч на кандидата след първичния вот в Южна Каролина. На шапката пише: "Исус е моят спасител. Тръмп е моят президент"
Привърженик на Тръмп по време на победната реч на кандидата след първичния вот в Южна Каролина. На шапката пише: "Исус е моят спасител. Тръмп е моят президент"

Доналд Тръмп спечели първичните избори за кандидат на Републиканската партия в Южна Каролина. Това е петата победа в пет вота, в който републиканците проведоха първични избори.

До момент Тръмп излезе победител от надпреварите за републиканската номинация в Айова, Ню Хемпшир, Невада и Вирджинските острови. Това накара всички други водещи кандидати за номинацията, с изключение на бившата губернаторка Ники Хейли, да се откажат.

При 99% преброени протоколи Тръмп събира 59,8% от гласовете в Южна Каролина. Втора остава бившата губернаторка в щата Ники Хейли, за която получава 39,5% от гласовете.

„Никога не съм виждал Републиканската партия толкова обединена, колкото е сега“, каза Тръмп, който намекна, че единственото му желание е надпреварата за номинацията да свърши по-бързо.

„Има огромен брой от гласоподаватели в предварителните избори на републиканците, които казват, че искат алтернатива. Няма да се откажа от тази битка, когато мнозинството от американците не харесват както Доналд Тръмп, така и Джо Байдън“, каза Хейли, която получи близо 300 хил. гласа в Южна Каролина.

Следващите първични избори са в Мичиган, Мисури, Айдахо на 5 март.

САЩ ще изберат следващия си президент през ноември тази година. Номинация на Демократическата партия се очаква да бъде настоящият президент Джо Байдън, а Тръмп е фаворит на републиканците.

Тръмп спечели президентските избори в САЩ през 2016 г. и остана начело на страната до началото на 2021 г. През ноември 2020 г. той загуби от Байдън.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG