Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имаме нужда от вашия силен глас". Денков и Габриел подкрепиха беларуската опозиционерка Циханоуска


Светлана Циханоуска, премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел в София, 5 февруари 2024 г.
Светлана Циханоуска, премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел в София, 5 февруари 2024 г.

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел изразиха подкрепата си към беларуската опозиционерка Светлана Циханоуска, както и към гражданите на Беларус.

Това се случи в рамките на първото посещение на Циханоуска в България във вторник.

Тя доби международна популярност след последните президентски избори в Беларус през 2020 г., когато беше противничка на дългогодишния лидер Александър Лукашенко. След тях в Беларус се разразиха масови протести заради съмнения, че изборните резултати са били фалшифицирани. Бяха арестувани хиляди хора, а много представители на опозицията, включително Циханоуска, напуснаха страната.

През 2023 г. Циханоуска беше осъдена на 15 години затвор заедно с още четирима други опозиционни лидери в Беларус по дело, което се смята за политически мотивирано.

"Примерът на Беларус е тъжен пример за това как в една европейска държава може да бъдат счупени демократичните правила и резултатът от това да бъде установяването на една диктатура", каза Денков. "Няма държава, която да е застрахована от такова развитие. Единствената застраховка е да бъдат спазвани демократичните правила, да няма хора, които имат неограничена власт".

"Беларус може да разчита на подкрепата на България", каза вицепремиерът Габриел. Тя добави, че България осъжда категорично ролята на Минск като съучастник на Русия в незаконната ѝ агресия срещу Украйна

Циханоуска призова за повече солидарност към беларуските граждани. "Имаме нужда от вашия силен глас на международната сцена. Беларуският режим да се изолира икономически, политически. Но и повече свобода за самите беларуси – например визи", каза тя.

По нейни думи Беларус минава през двойна криза - от една страна са преследвани хората, които се противопоставят на режима, а от друга самата страна е обект на русификацията и имперските амбиции на Русия.

"Беларусите показват, че са на страната на украинците. Украинците се борят не само за територия, но и срещу диктатурата и тиранията", каза Циханоуска.

По-рано тя проведе отделни срещи и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и с председателя на Народното събрание Росен Желязков, които призоваха за спазване на демократичните принципи в Беларус и изразиха подкрепа към гражданското общество в страната.

По-късно Циханоуска се включи и в заседание на парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната на тема съпротивата на беларуските демократични сили срещу войната в Украйна и режима в Беларус.

Там тя призова да се направи изслушване за Беларус в парламентарните комисии и помоли да се отдели внимание за нарушенията на човешките права в страната и политическите затворници там, които са хиляди.

"Приканвам ви да направите посещение във Вилнюс и Варшава за среща с политически затворници, за да разберете по-добре нашата ситуация", добави тя. "За нас ЕС е най-добрият антидот срещу Русия (...) Ние искаме да постигнем промени в Беларус чрез мирни средства. Искаме свободни, честни демократични избори. Искаме смяната на Лукашенко чрез избори".

"Беларус трябва да бъде и е част от европейското семейство, но това, което носите с вас, е, че за да може да стане пълноправен член на това семейство, трябва да има промяна в лидерството на Беларус, която да бъде свързана с истинска демокрация", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по време на заседанието.

Съпругът на Циханоуска - Сергей, излежава присъда от 18 години по редица обвинения, свързани с изборите през 2020 г. Той започна кампания месеци преди вота, но беше отстранен от надпреварата и арестуван. По-късно съпругата му стана кандидат, като стигна до пряка битка за президентския пост с Лукашенко. През 2023 г. присъдата на Циханоуски беше удължена с 18 месеца.

САЩ, ЕС, няколко други западни правителства, както и опозицията в Беларус не признават резултатите от изборите през 2020 г. Минск е под редица санкции, наложени от САЩ и ЕС. Лукашенко, един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин, управлява от 1994 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG