Връзки за достъпност

Извънредни новини

Основната опозиция на Ердоган в Турция си избра нов лидер


Йозгюр Йозел (вляво) се здрависва с Кемал Калъчдароглу, след като го победи по време на изборите за лидер на основната опозиционна партия в Турция „Републиканската народна парития“ .
Йозгюр Йозел (вляво) се здрависва с Кемал Калъчдароглу, след като го победи по време на изборите за лидер на основната опозиционна партия в Турция „Републиканската народна парития“ .

Най-голямата опозиционна партия в Турция „Републиканската народна парития“ (РНП) си избра нов лидер. Това е дългогодишният водещ депутат на формацията Йозгюр Йозел.

Той заменя на поста Кемал Калъчдароглу, който беше начело на РНП в продължение на 13 години.

Новината идва само няколко месеца, след като Калъчдароглу загуби балотажа на изборите за президент срещу дългогодишния лидер на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

49- годишният Йозел е зам.-председател на групата на РНП в турския парламент. Той обяви кандидатурата си за лидер на партията през септември. В партийния вот той получи 812 от общо 1366 гласа по време на конгрес на формацията в Анкара.

„Това е най-голямата чест в живота ми“, каза Йозел, който се зарече, че партията ще спечели предстоящите местни избори в страната.

Йозел беше подкрепен от една от водещите опозиционни фигури в страната – кметът на Истанбул Екрем Имамоглу.

74-годишният Кълъчдароглу, който от 2010 г. беше лидер на основата от Мустафа Кемал РНП, се бори до последно за властта в партията. Той беше остро критикуван заради решението си да бъде опонент на Ердоган на президентските избори през май. Той се явяви на тях като кандидат на алианс от шест опозиционни формации. Сред тях не беше прокюрдската Демократична партия на народите, но той получи подкрепа сред кюрдските гласоподаватели.

Ердоган управлява Турция от 20 години - първо като премиер, а от 2014 г. като президент. След конституционната реформа от 2017 г., проведена след неуспешния опит за преврат година по-рано, Турция е президентска република и Ердоган има водеща роля като президент.

Опонентите му го обвиняват в репресии над опозиционни фигури и потискане на свободата на изразяване в страната - обвинения, които той отрича. Те обвиняват неговата фискална политика и за високата инфлация в страната, която повиши цената на живота за турците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG