Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция чака от Швеция конкретни стъпки в борбата с тероризма, за да я подкрепи за НАТО


Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган

Турция очаква от Швеция конкретни стъпки в борбата в тероризма, които са условие на Анкара за допускането на Стокхолм в НАТО. Ако това не бъде изпълнено турската държава няма да одобри присъединяването на скандинавската страна към военния пакт. Това каза председателят на турския парламент Нуман Куртулмуш, цитиран от държaнвната телевизия TPT.

Турция блокира от 13 месеца насам влизането на Швеция в НАТО заради даването на убежище на кюрдски бойци и активисти. Това се случва въпреки сериозния международен натиск и след като Анкара вече одобри присъединяването на Финландия към пакта.

Изказването на Куртулмуш идва седмици, след като парламентът на Швеция прие специален закон, с който криминализира "членуването в терористични организации".

„Ние възприемаме положително приемането на антитерористичния закон от страна на Швеция, но са необходими конкретни стъпки за неговото прилагане, това е справедливо искане на Турция. В противен случай няма да одобрим молбата“, каза Куртулмуш.

Подобна теза изказа преди дни и преизбраният за президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Според шведския външен министър Тобиас Билстрьом Швеция вече е изпълнила задълженията си, след като е приела специално законодателство за борба с тероризма. Подобно законодателство е условие за това Анкара да допусне шведското присъединяване към алианса.

В сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Анкара да позволи присъединяването на Швеция към НАТО. Той говори по темата по време на среща с турския външен министър Хакан Фидан. Срещата им се е състояла по време на Конференцията за възстановяване на Украйна, която се провежда в Лондон.

Няколко месеца след началото на непредизвиканата инвазия на Русия в Украйна, Швеция и Финландия подадоха молби за присъединяване към НАТО. Финландия стана член на Алианса в началото на април, като процесът по присъединяването ѝ също беше забавен от Турция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG