Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-привлекателните места". Партията на Туск ще има кметове в редица градове в Полша. Какво означава това


Полският премиер Доналд Туск, чиято проевропейска партия спечели повече кметски места на местните избори. 15 април 2024 г.
Полският премиер Доналд Туск, чиято проевропейска партия спечели повече кметски места на местните избори. 15 април 2024 г.

Много градове в Полша ще имат кметове от проевропейската партия на премиера Доналд Туск, съобщи Асошиейтед прес в понеделник. Това стана ясно от резултатите от втория тур на местния вот в страната, който се проведе в неделя.

Новината идва, след като партията на Туск „Гражданска коалиция“ (ГК) спечели контрола над повечето общински съвети след първия тур на изборите преди две седмици. Опозиционната националистическа партия „Право и справедливост“ (ПиС), която управляваше Полша в продължение на 8 години, получи повече гласове на първия тур, но ще управлява по-малка част от съветите.

Сега „Гражданска коалиция“ затвърждава подкрепата си и на ниво кметове. Кандидати от партията на Туск и такива, подкрепяни от ГК, спечелиха кметската надпревара в редица градове, сред които Краков, Познан, Вроцлав и Ржешов.

В столицата Варшава досегашният кмет Рафал Тшасковски от ГК беше преизбран още на първия тур с подкрепа от над 57%. Кандидатите от формацията на управляващите бяха избрани от първия път и в градовете Гданск, Люблин, Шчечин, Лодз, Катовице и др.

„Много е трудно да се каже ясно кой е спечелил и кой е загубил“, каза Туск в понеделник.

„Но ако сравним тези резултати, особено на най-привлекателните места, на тези привлекателни „бойни полета“, тогава всъщност виждаме основания за удовлетворение“, каза още премиерът и добави, че ПиС „просто е изчезнала“ на много места в Полша.

Какво означава успехът на управляващите

Резултатите поставят „Гражданска коалиция“ в благоприятна позиция поради две причини:

  • местните избори бяха важен тест за проевропейското правителство на Туск 4 месеца след като то пое управлението на национално ниво;
  • вотът се разглежда и като ориентир за подкрепата за ГК в навечерието на изборите за Европейски парламент, които предстоят на 9 юни и на които се очаква ръст в гласовете за консервативни и националистически партии, каквато е ПиС.

ГК традиционно има силна подкрепа в по-големите градове, докато опонентите им от ПиС са по-популярни в консервативните райони и селата, особено в Източна Полша.

След втория тур на изборите кандидатите за кметове на ГК си върнаха и градове, в които не са били на власт от дълги години, включително Жельона Гура, Легница и Торун.

Тези резултати засилват влиянието на правителството на Туск в цялата страна. Анализатори очакват премиерът да засили сътрудничеството на правителството с различните градове по проекти за развитие и отпускане на европейски средства.

Проевропейската коалиция на Туск пое управлението на Полша след изборите през октомври 2023 г. Тогава ПиС формално спечелиха с 35,38%, но не успяха да съставят правителство. Водената от Туск ГК обедини подкрепата на всички останали партии и той беше избран за премиер.

Коалицията на Туск е проевропейска, но в нея има представители на леви, либерални и консервативни формации.

От своя страна ПиС е националистическа партия. Тя управляваше Полша между 2015 и 2023 г. Последният ѝ кабинет овладя медийния сектор и проведе обширна реформа на съдебната система, която според международни наблюдатели нарушава демократичния контрол и баланса на властите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG