Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стрелец уби 14 и рани 25 души в университет в Прага. Полицията го "елиминира"


Полицаи ограждат периметъра около Карловия университет в Прага.
Полицаи ограждат периметъра около Карловия университет в Прага.

Общо 14 са жертвите, а десетки са ранени при стрелба в Карловия университет в Прага в четвъртък, съобщи чешката полиция. Първоначално те казаха, че жертвите са повече от 10, но след като влязоха в сградата, където е била стрелбата, увеличиха броя на убитите.

Стрелецът е бил "елиминиран", след като е застрелял 14 души в университета на площад "Ян Палах" в центъра на града, съобщиха властите.

"Към момента нямаме информация извършителят да е свързан с терористична организация", написа полицията в X, бившия Туитър.

Властите съобщават още, че целият площад и няколко улици около университета са затворени.

По време на стрелбата на служителите на университета е казано да "останат, където са ", да се барикадират в стаите и да изгасят осветлението, предаде Ройтерс.

"Голям брой спасителни и медицински екипи и инспектор пристигат на мястото на стрелбата в Карловия университет. За съжаление съдебният лекар също се насочва натам. Имаме потвърдени единици загинали и голям брой ранени. Спектърът на нараняванията е широк, вариращ от много тежки през умерени до леки", съобщи Медицинската спасителна служба в Прага в официалния си профил в X, бившия Туитър.

Тарг Пейшънс, британско-австралийски гражданин, който е отседнал в апартамент близо до местопроизшествието, каза пред Би Би Си, че е чул "много изстрели".

"Погледнах от балкона си и видях полицията да пристига. Няколкото полицаи не можеха да спрат всички хора, които вървяха към мястото на атаката", каза той.

Премиерът на Чехия Петър Фиала каза, че е отменил предстоящи ангажименти заради "трагичните събития".

Карловият университет се намира в стария град на Прага, на около 500 метра от историческия Карлов мост, който е едно от най-популярните места за посещение от туристите в чешката столица.

Подобни стрелби са относително редки в Чехия. През декември 2019 г. въоръжен мъж уби шестима души в чакалнята на болница в източния чешки град Острава, преди да избяга и да се застреля смъртоносно. През 2015 г. мъж застреля осем души и след това се самоуби в ресторант в Ухерски Брод.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG