Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев твърди, че напредва към Мелитопол и Бердянск. Разузнаването на САЩ е скептично


Руски сили, разположени в окупирания украински град Мелитопол.
Руски сили, разположени в окупирания украински град Мелитопол.

Украинската армия твърди, че нейните сили продължават да напредват в районите близо до градовете Мелитопол и Бердянск, след като постигнаха успехи на югоизточния фронт в опита си да се насочат към Азовско море и да прекъснат връзките по суша с моста на Русия към Крим.

Натискът към Мелитопол идва на фона на доклад на американското разузнаване, че не изглежда вероятно украинските сили да успеят да си върнат контрола нас окупирания стратегически град Мелитопол по време на продължаващата им контраофанзива.

Неназован американски представител коментира пред Ройтерс в петък, че въпреки констатациите в доклада и ограничения украински напредък към Мелитопол, Вашингтон вярва, че все още е възможно да се промени мрачната перспектива.

Става въпрос за доклад на американското разузнаване, цитиран предишния ден от “Уошингтън поуст”. Вестникът съобщи, че според оценка на разузнаването контраофанзивата няма да успее да достигне Мелитопол, което ще попречи на Киев да изпълни целта си да прекъсне сухопътния достъп на Русия към полуострова, който беше незаконно анексиран от Москва през 2014 г.

Тази прогноза до голяма степен съответства на мнението на Вашингтон, че контранастъплението върви по-бавно от очакваното. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан отказа коментар, но все пак отбеляза, че редица анализи за войната в Украйна са се променили в хода на военните действия.

Русия контролира почти една пета от Украйна, включително Кримския полуостров, по-голямата част от Луганска област и големи участъци от регионите Донецк, Запорожие и Херсон.

Генералният щаб на украинската армия съобщи във вечерната си оценка в петък, че през деня е имало 30 бойни сблъсъка по фронтовата линия. Според данните в нея руските сили са извършили 31 въздушни удара и 45 атаки от системи за ракетен залп по позиции на украинските войски и населени райони.

Украинските сили, които провеждат настъпателната операция в мелитополското и бердянското направление, са окопани на достигнатите до момента позиции и изпълняват контрамерки, съобщиха още от Генералния щаб. Оттам допълват и за извършени 9 удара на украинската противовъздушна отбрана “по райони, където са съсредоточени жива сила, въоръжение и военна техника на противника”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG