Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна твърди, че си е върнала 130 кв. км на юг. Пълномащабната контраофанзива не е започнала


Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников
Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников

Пълномащабната контраофанзива на Украйна срещу руските сили все още не е започнала, а в момента тече „подготвителна операция“. Това каза военният министър на Украйна Олексий Резников в интервю за американската Фокс Нюз.

Преди седмици в няколко точки от фронта украинските сили преминаха от отбрана към контранастъпление. За него и Киев, и Москва твърдят, че се извършва по две основни направления – на изток в района на Донбас и на юг в Запорожка област.

„Когато офанзивата напълно се разгърне, ще бъде успешна и ще ни доведе близо до победа“, каза Резников. Той добави, че изградените от Русия отбранителни линии са много силни и украинската армия няма да рискува загуба на животи на войниците си. По думите му 2023 г. ще бъде „повратна точка“ във войната.

В Киев заместничката на Резников Ганна Маляр каза, че в последните седмици Украйна е успяла да си върне 130 кв. км териротрии по южната фронтова линия. Въпреки това тя определи ситуацията като непроменена в последните няколко дни.

Тя съобщи още, че по източната фронтова линия само за седмица са регистрирани около 250 сражения и сблъсъци. Основната част от тях са били по направленията Бахмут, Лиман, Авдиевка и Маринка.

Нито едно от твърденията на Русия и Украйна за събитията на фронта не може да бъде независимо потвърдено към този момент.

В началото на година и в последвалите месеци Киев многократно обяви, че подготвя контраофанзива срещу руската армия. За тази цел президентът Володимир Зеленски и други представители на правителството и армията в продължение на месеци търсеха увеличаване на доставки на оръжие за страната. Украинската власт многократно съобщи, че основна цел е отвоюването на всички окупирани украински територии, включително и полуостров Крим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG