Връзки за достъпност

Извънредни новини

Наркотици и пиене. Все повече руски войници се връщат от фронта зависими


Тялото на руски войник се вижда близо до унищожен руски танк в новоосвободеното село Сторожево в Донецка област в Украйна на 14 юни.
Тялото на руски войник се вижда близо до унищожен руски танк в новоосвободеното село Сторожево в Донецка област в Украйна на 14 юни.

Войната, която Русия започна в Украйна преди повече от година, има още един поразяващ ефект - сериозно увеличение на случаите на алкохолизъм и наркомания сред руските войници. Расте броят на съдебните дела за наркотици в Русия, има и смъртни случаи от свръхдоза.

Въпреки че ще минат година-две преди да се потвърди евентуална криза, военни и специалисти по обществено здраве изразиха опасения пред RFE/RL от рязко нарастване на зависимостите от алкохол и наркотици в редиците на руската армия и социалните последици от това. Десетки хиляди призовани да се сражавят в Украйна руснаци започват да се завръщат у дома.

По-специално се увеличават случаите на зависимост от синтетични амфетамини като мефедрон - известен в Русия като "сол". Според статистиката на самото правителство от началото на юни в Краснодарския край, Адигея, Московска област, Кострома, Курган, Челябинск и Перм са започнали наказателни дела, повечето от които са свързани с предполагаем трафик на мефедрон.

"В Министерството на отбраната има цял отдел за психологическа рехабилитация, но не се работи реално за мащабно лечение на посттравматично стресово разстройство (ПТСР)", казва лекар, специализирал в областта на наркотичната зависимост в руската Ростовска област, която граничи с Украйна.

В противен случай просто ще полудеят

"Но когато човек види всички ужаси и мръсотия на войната - откъснати крайници, отворени рани, смърт - мнозина ще се опитат да ги заглушат с пиене и наркотици. В противен случай просто ще полудеят", допълва медикът, който моли самоличността му да не бъде разкривана от страх, че ще има последствия.

Анализатори коментират пред RFE/RL, че случаите, свързани с употреба на наркотици, зачестяват и в армията. Една от причините е, че войниците не са били проверявани за пристрастяване към наркотици, когато са мобилизирани. Много от войниците прекарват времето си в източния украински град Донецк, който от 2014 г. се контролира от Русия и подкрепяни от нея сепаратисти.

Руски доброволец, който помага за координирането на хуманитарната помощ в зоната на конфликта, коментира, че в Донецк има условия за употреба на наркотици.

"Това е почти мирна среда. Има много ресторанти, клубове и други места за забавление", казва доброволецът, който говори под условие, че ще остане анонимен. "Не е трудно да се купят наркотици. Войниците, които пристигат от фронтовата линия, особено тези, които могат да получават заплатата си в брой, се възползват от това. А командирите са склонни да си затварят очите."

Съдебни дела, снизходителни присъди

Броят на делата, свързани с наркотици, които преминават през руските военни съдилища, вече расте, показва проучване на RFE/RL в няколко съдилища в югозападна Русия, където вероятно ще бъдат съдени бойци от войната в Украйна.

Военният съд в Краснодар например е постановил една присъда за притежание на наркотици през 2020 г. и по три през 2021 и 2022 г. За сравнение тази година само през март има три такива. В повечето от проучените случаи съдът е намалил наказанието, след като е взел предвид бойния опит на военнослужещия и евентуалните му отличия.

През април военният съд в град Пятигорск, Ставрополски край, осъжда войника по договор Алексей Соколорски за закупуване на 2 грама мефедрон в град Каменск-Шахтински на границата с Украйна. Въпреки че присъдата за притежание в "големи размери" обикновено е лишаване от свобода от 3 до 10 години, съдът осъжда Сокологорски на 3 години и половина условно, след като взема предвид военното отличие, което е спечелил, воювайки в Украйна.

През март военният съд в Ростов на Дон, столицата на Ростовска област, осъжда военнослужещия по договор Едуард Мойсеев за закупуване на мефедрон за лична употреба. Въпреки лошото военно досие на Мойсеев съдът взема предвид службата му в Украйна и му налага минималното наказание - глоба от 20 000 рубли (240 долара).

Същия месец съдът в Ростов глобява и военнослужещия Аслан Дотдаев с 30 000 рубли (360 долара) за притежание на марихуана. Според протоколите наркотиците са открити у него, след като е бил задържан от военната полиция в нетрезво състояние. Съдът скрива мястото на ареста му, което според правните експерти е индикация, че престъплението е извършено в окупирана област на Украйна.

През май съдът в Краснодар произнася присъда от близо 3 години затвор за Вадим Бай, след като го признава за виновен в неизпълнение на заповеди по време на "мобилизация и военни действия". Твърди се, че той е отказал да бъде прехвърлен в зоната на бойните действия, като в своя защита е твърдял, че страда от наркотична зависимост. Негови роднини свидетелстват пред съда, че от декември 2022 г. до януари 2023 г. е преминал и лечение за зависимост.

"Вече е мъртъв"

Полският историк Лукаш Камиенски, автор на книгата от 2016 г. "Кратка история на наркотиците и войната", казва, че проблемът с пристрастяването към наркотици сред войниците има дълга история.

Проучване на Пентагона от 1973 г. установява, че до 15 % от американските военнослужещи, завърнали се от Виетнам, са били пристрастени към хероин, казва Камиенски. Още по-голям брой от тях са злоупотребявали с амфетамини, като бензедрин.

За войниците подобно самолечение често е единственият начин да намалят психологическото бреме

За войниците подобно самолечение често е единственият начин да намалят психологическото бреме на сраженията и ужасите на войната. В книгата си Камиенски твърди, че злоупотребата с амфетамини може да е допринесла за някои от зверствата, извършени от американските войници срещу виетнамски цивилни.

Много съветски войници, служещи в Афганистан през 80-те години на ХХ век, развиват хероинова зависимост, добавя Камиенски. Имало е случаи на офицери, които са разменяли оръжия и боеприпаси за наркотици.

"Завръщащите се войници обикновено носеха със себе си вкъщи запаси от хашиш, хероин или опиум, за да поддържат навика си поне известно време", каза той. "Големият брой зависими войници увеличаваше риска от свързани с това проблеми в съветското общество. Завръщането на войниците доведе до засилване на контрабандата на наркотици от Афганистан и Пакистан в Съветския съюз."

През април ориентираният към Русия новинарски сайт за разследвания The Insider проучи коментарите, които семействата на завърналите се войници публикуват в затворени чат групи в различни социални мрежи.

"Забелязал съм, че много от момчетата, които се връщат, са се променили много", пише един човек. - "Синът на едни наши приятели се върна в началото на март. Той вече е мъртъв от свръхдоза".

XS
SM
MD
LG