Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алкохол, наркотици, побои. Здравният курорт на "Вагнер" на Черно море


Докато чакат лечение, наемниците се снимат от стаите си в хотели, наети от Евгений Пригожин
Докато чакат лечение, наемниците се снимат от стаите си в хотели, наети от Евгений Пригожин

Хиляди руски затворници, вербувани за войници от "Вагнер", се връщат от войната след изтичането на договорите им. Някои се прибират у дома помилвани, други, които са ранени, първо отиват в болници в окупираните украински територии, а после на "рехабилитация" - в хотели в руския Краснодарски край.

Основателят на т.нар. частна руска армия "Вагнер" Евгений Пригожин е наел изцяло или частично поне 8 хотела в пристанищния град на Черно море Анапа и курортното селище Витязево, установи разследване на Радио Свобода. Някои от хотелите преди това са имали сключени държавни договори със силите за сигурност, а други са били подпомагани от Москва като "малки и средни предприятия". Близките на вагнеровците обаче се оплакват, че в тези хотели не им осигуряват медицинска помощ. В същото време доскорошните осъдени, мобилизирани в частната военна структура, злоупотребяват с алкохол и наркотици.

На 18 януари в Телеграм каналите, близки до Пригожин, беше публикувано видео, на което се вижда как той посещава бойци с тежки рани, които се подлагат на рехабилитация в клиника в Санкт Петербург. Разговаря с мъж, който се възстановява от контузия със скъп екзоскелет, който намалява натоварването на краката и долната част на гръбначния стълб.

Клиниката се оказва бившият медицински център SOGAZ Medicine, свързан с дъщерята на Владимир Путин - Мария Воронцова. Ранените бойци на "Вагнер" се лекуват в центъра от 2014 г., откогато участват във войната в Сирия и Донбас.

За да бъдат лекувани в тази клиника или дори в обикновена болница, ранените вагнеровци трябва да живеят седмици наред в "рехабилитационни центрове" в курорти в Краснодарския край. Един такъв се популяризира активно от самия Пригожин - видео в близкия до него сайт РИА ФАН показва, че наемниците са настанени в хотел "Ясон" във Витязево край Анапа.

Ранените се преглеждат от специалисти, специално поканени от Санкт Петербург, според разговори с роднини. Самите бивши затворници публикуват в социалните мрежи снимки, направени в "Ясон" с Пригожин, и кадри на наградите си - получени както от "Вагнер", така и от Министерството на отбраната (МО).

Оцелелите във войната някогашни осъдени, които бяха помилвани, публикуват медалите си и снимки с Пригожин
Оцелелите във войната някогашни осъдени, които бяха помилвани, публикуват медалите си и снимки с Пригожин

Именно в този хотел Пригожин се среща с един от освободените затворници - Дмитрий Корягин, за когото по-късно журналисти от "Агентство" установиха, че е осъден за убийството на баба си. Тя е била ветеран от Втората световна война. Мъжът сега е на свобода.

Системата за резервации на сайта на хотела е изключена, няма място за други гости.

"Ясон" далеч не е единственият хотел, изцяло изкупен от "Вагнер" за ранени наемници. Според роднини на вагнеровци местата за настаняване са общо около 20. Ранените обаче получават поне някакво лечение и грижи само в "Ясон", докато в останалите са оставени на произвола на съдбата, чакайки назначение за лечение и приключване на шестмесечния им договор с "Вагнер".

"Нито лекарства, нито лекари"

Друг хотел, нает изцяло от Пригожин като "рехабилитационен център", е тризвездният ол инклузив "Калипсо" в курортното селище Джемете, който разполага със собствен ограден плаж и басейн.

"Нашият ослепя от взривна вълна, очите му бяха пълни с осколки. Два месеца в болница в Луганск. Три месеца в Анапа, преди да се стигне до възпаление, слeд което го лекуваха във Витязево. Изпратиха го в "Калипсо", където няма нито лекарства, нито лекари, нито персонал", пише съпругата на ранен наемник в един от чатовете с роднини на вагнеровци. И добавя: "На тях не им пука за нашите момчета".

Самите "момчета" в "Калипсо" обаче не изглеждат нещастни - като например Артур Хохлов, който през март организира цяла фотосесия в една от стаите, носейки шапка на "Вагнер" и личен идентификационен медальон от серия "К", използван от Пригожин за бившите затворници.

Бившите наемници се снимат и публикуват кадри от хотелите
Бившите наемници се снимат и публикуват кадри от хотелите

На сайта на "Калипсо" също вече е невъзможно да се резервира стая за някоя от датите в календара. В онлайн чата на сайта на хотела съобщават на Радио Свобода, че продажбите за 2023 г. са затворени, без да се посочва причина поради "липса на информация от собственика".

Цените на нощувките започват от 1350 рубли на човек през ниския сезон. Хотелът е собственост на фирма "Ренесанс". На сайта за обществени поръчки се откриват 10 договора, които тази компания е сключила с отдела на руското МВР в Анапа от 2020 до 2022 г. - за "услуги по настаняване на служители на органите на вътрешните работи, изпратени в командировки за осигуряване на обществения ред и сигурността на гражданите през летния туристически сезон". Общата стойност на договорите е почти 40 млн. рубли.

Мартини и наркотици за малкото оцелели

От една страна, роднините на наемниците, попаднали в Анапа, са щастливи, че те ще се завърнат у дома, макар и ранени. Не всеки има такъв късмет: според няколко съобщения в една от отворените чат стаи на Телеграм шансовете за оцеляване на фронта са около 1 към 3.

От друга страна, изпращането в Анапа носи редица недостатъци: бивши затворници чакат много по-дълго за документи за помилване и получават по-малко заплащане за своя "престой". За някои вагнеровци плащанията след преместването им за "рехабилитация" са спаднали от над 100 000 на 70-80 000 рубли.

"Днес брат ми се обади и каза, че е в Анапа, след като е бил ранен от шрапнел. Приет е на 10 февруари, 3 от 10 души оцелели. Той вече е в Луганск след операция, чака разпределение (вчера 130 души бяха откарани в Анапа), някой в Москва, друг в някакъв град" - пише една от жените.

Друга добавя, че "около 200 души са напуснали наказателната колония и около 70 са се върнали".

Друг такъв хотел е "Атлантида" в Анапа. Снимки, направени в неговата стая, е публикувал на страницата си във ВКонтакте Дмитрий Буторкин още през декември 2022 г. На нощното му шкафче има бутилка мартини, на друга снимка се вижда татуировка на свастика, а в съседство снимка, направена в наказателната колония.

Бивши затворници от "Вагнер" на рехабилитация в хотели в Анапа
Бивши затворници от "Вагнер" на рехабилитация в хотели в Анапа

"Рехабилитацията" не се изчерпва само с мартини. Роднините често пишат за боеве и случаи на злоупотреба с наркотици, които наемниците си купуват по интернет (във "Вагнер" им се дава телефон само с бутони, но в Анапа на участниците в програмата за "рехабилитация" се разрешава да си купят смартфон със собствени пари).

За такива случаи на провинения е разработена система от наказания: дори и боецът да е тежко ранен, в случай на "издънка" договорът му се удължава с 1 до 3 месеца. Поредното затягане на режима е станало в началото на месеца. Някои роднини го свързват с убийството в Санкт Петербург на прокремълския военен блогър Владлен Татарски, но други именно със злоупотребата с алкохол и други вещества от вагнеровците.

По данни на правозащитната фондация "Седяща Русия" към края на декември 2022 г. общо около 50 000 затворници са били вербувани от "Вагнер". Те нямат достъп до болниците на МО (там попадат бивши осъдени, които са подписали договор с военното ведомство), така че мащабът на "санаториума", организиран от Евгений Пригожин в Анапа, не е изненадващ.

XS
SM
MD
LG