Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски поиска НАТО да даде "ясен сигнал" за бъдещото членство на Украйна


Президентът на Чехия Петр Павел и президентът на Украйна Володимир Зеленски в Прага в четвъртък

Украинският президент Володимир Зеленски поиска НАТО да даде “ясен сигнал” за бъдещото членство на Украйна на срещата на върха във Вилнюс следващата седмица. Той каза това по време на посещение в столицата на Чехия Прага, където замина след като беше в България в четвъртък.

“Говорим за ясен сигнал, конкретни неща в посока покана”, каза каза Зеленски на пресконференция в четвъртък вечерта в Прага. “Имаме нужда от тази мотивация. Имаме нужда от честност в отношенията ни.”

Украйна иска да получи ясен график за членство в НАТО след края на войната, която Русия започна. Няколко държави от Алианса в Източна Европа подкрепиха искането на Киев.

В четвъртък парламентът в България подкрепи бъдещото членство на Украйна в НАТО след “възстановяването на мира”. Зеленски и премиерът Николай Денков подписаха съвместна декларация в подкрепа на бъдещото присъединяване на Украйна в ЕС и НАТО.

Съветникът на Зеленски Ихор Жовква написа във Фейсбук, че България е 22-рата държава от НАТО, която подкрепя Киев за бъдещо присъединяване в Алианса.

“Документът ясно показва, че България подкрепя членството на Украйна в НАТО веднага след като условията позволяват”, добави Жовква.

Президентът на Чехия Петр Павел също изрази подкрепа за желанието на Украйна да се присъедини към НАТО и ЕС след войната. Той потвърди подкрепата на Прага за украинската отбрана от руската военна агресия.

Очаква се Зеленски да посети още една страната от Алианса - Турция, в петък.

Визитите на Зеленски идват дни преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, където Украйна иска да получи ясен график за бъдещо членство. Киев настоява и за още военна помощ на фона на своето настъпление срещу руските сили, които незаконно окупираха части от територията на страната.

Няколко американски и европейски издания съобщиха за разминавания в позициите на държавите от Алианса по повод бъдещото членство на Украйна. Всички те са съгласни, че тя не може да се присъедини към НАТО преди края на войната, но и подкрепят политиката на “отворените врати”. Те обаче не са единодушни доколко конкретни обещания да дадат на Киев на срещата във Вилнюс.

Според Джон Хербст, посланик на САЩ в Украйна между 2003 и 2006 г., а сега анализатор в американския Атлантически съвет, дипломатическите усилия на Зеленски са насочени частично към Вашингтон, който заема по-предпазлива позиция.

“Има голямо разочарование в Киев от изостаналата позиция на администрацията” в САЩ, каза той пред Радио Свободна Европа и добави, че усилията на Зеленски да привлече повече страни на своя страна подобряват “шансовете за промяна на позицията на САЩ“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG