Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите подкрепиха членството на Украйна в НАТО "след възстановяването на мира"


Oт ляво надясно: председателkaтa на БСП Корнелия Нинова, депутатът от ПП-ДБ Михал Камбарев, депутатът от БСП Иван Петков в парламента на 6 юли 2023 г.
Oт ляво надясно: председателkaтa на БСП Корнелия Нинова, депутатът от ПП-ДБ Михал Камбарев, депутатът от БСП Иван Петков в парламента на 6 юли 2023 г.

Парламентът подкрепи членството на Украйна в НАТО след възстановяване на мира на нейна територия. "За" решението в четвъртък гласуваха депутатите от ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), ДПС и "Има такъв народ", които са и вносители на декларацията. Против бяха от "Възраждане" и БСП.

Решението идва на фона на посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в София. То се случва и дни преди предстоящата на 11-12 юли в литовската столица Вилнюс среща на върха на НАТО, на която се очаква да бъде обсъден въпросът за членство на Украйна след края на войната, която Русия започна преди повече от година.

"Най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Русия извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави", се казва в декларацията, която по-рано във вторник беше одобрена от външната комисия на Народното събрание (НС).

НС настоява за незабавно прекратяване на ядрения шантаж, както и на всички действия на Русия, които са в остро противоречие с Устава на ООН. Парламентът "подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир", пише още в текста.

Депутатите настояват институциите в България да продължават да оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна и военно-техническа подкрепа на Украйна до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници, пише в документа.

Борислав Гуцанов от БСП призова документът да бъде оттеглен, като от партията категорично се разграничиха от него.

"Кой ви накара да има такава декларация, кои други парламенти са излезли с такава декларация", каза той.

"Поканихте Зеленски по неизвестно какви причини, неизвестно какви разговори се водят в момента", добави той.

Гуцанов нарече управляващите "коалиция на войната", преминала през "коалиция на омертата" и ударила дъното като "коалиция на националното предателство".

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов българското правителство трябва да постави темата за автономията на българите в Украйна.

"Не намирам защо в този дебат бяха намесвани толкова различни въпроси, след като България е направила своя избор и е член на НАТО", каза Йордан Цонев от ДПС.

Решението на парламента да подкрепи членството на Украйна в НАТО дойде в същия ден, в който украинският президент Володимир Зеленски се срещна с премиера Николай Денков и президента Румен Радев в София. По време на общата си пресконференция с Денков Зеленски благодари на България, а двамата подписаха и съвместна декларация, с която България изразява подкрепа за интеграцията на Украйна в НАТО и ЕС.

След това Зеленски разговаря и с Радев, като разкритикува позициите му за войната. Президентът на Украйна каза, че се надява хората в България да разбират, че става дума не за конфликт, както го определи Радев, а за война. Зеленски добави и че не може да се търси баланс или да се подкрепя Русия, защото Москва иска да разруши НАТО и ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG