Връзки за достъпност

Извънредни новини

Войната трябва да приключи, преди Украйна да може да се присъедини към НАТО, каза Байдън


Президентите на Украйна и САЩ Володимир Зеленски и Джо Байдън си стискат ръцете по време на срещата на върха на лидерите на Г-7 в Хирошима, Япония, на 21 май 2023 г.
Президентите на Украйна и САЩ Володимир Зеленски и Джо Байдън си стискат ръцете по време на срещата на върха на лидерите на Г-7 в Хирошима, Япония, на 21 май 2023 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който трябва да участва във важната среща на върха на НАТО тази седмица във Вилнюс, каза, че Украйна не е готова за членство в алианса и войната трябва да приключи, преди да ѝ бъде отправена покана.

Той коментира това в интервю, излъчено по CNN на 9 юли - същия ден, в който замина за Европа на обиколка в три държави. Преди да кацне първо в Лондон, Байдън отбеляза, че макар все още да е твърде рано за приемането на Украйна в НАТО, САЩ и техните съюзници в алианса ще продължат да предоставят на Киев оръжията, от които се нуждае, за да се защити от непровокираното руско нахлуване.

Той каза, че е разговарял дълго с украинския президент Володимир Зеленски по въпроса, като му е казал че САЩ ще продължат да осигуряват сигурност и оръжия за Украйна, както правят за Израел, докато процесът протича.

„Мисля, че трябва да очертаем рационален път, по който Украйна да може да се класира и да влезе в НАТО“, каза Байдън, отбелязвайки, че е отхвърлил исканията на руския президент Владимир Путин преди войната за ангажимент да не приема Украйна, защото алиансът има „политика на отворени врати“.

Байдън говори преди едноседмичното си пътуване, което започва в Лондон, след което се премества във Вилнюс, Литва, за срещата на върха на НАТО на 11-12 юли, преди да отиде във Финландия, за да се срещне с лидерите на най-новия член на НАТО.

"Не мисля, че в НАТО има единодушие по въпроса дали да се приеме Украйна в семейството на НАТО сега, в този момент, в разгара на войната", каза още Байдън пред CNN.

"Ние сме решени да ангажираме всеки сантиметър територия, която е територия на НАТО. Това е ангажимент, който всички сме поели независимо от всичко. Ако войната продължава, тогава всички ние сме във война. Ако случаят е такъв, ние сме във война с Русия", добави той.

Според него обаче е "преждевременно да се каже, да се призовава за гласуване сега, защото има други изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, включително демократизацията и някои от тези въпроси“.

В същото време в обширно интервю за ABC News от Киев на 9 юли Зеленски отново каза, че "никога" няма да отстъпи нито една територия на Русия, включително Кримския полуостров, който Кремъл незаконно анексира през 2014 г.

Той не оспори публикацията на "Вашингтон пост", според който украински официални лица са казали на директора на ЦРУ Уилям Бърнс по време на неотдавнашно пътуване до Киев, че целта на настоящата контраофанзива е да се приближи Крим и след това да се принуди Путин да започне преговори.

"Ами... много е вероятно Путин да бъде принуден да търси диалог с цивилизования свят, за разлика от това как беше преди пълномащабното нахлуване, защото ще бъде отслабен", каза Зеленски, за когото още няма официално потвърждение дали лично ще присъства на срещата във Вилнюс.

Очаква се срещата на върха на НАТО да приеме декларация за гаранциите за сигурност на Украйна, пише изданието Politico като се позовава на четирима представители на съюзническите страни. Предвижда се документът да предпише разпоредби, които ще спомогнат за обединяването на усилията на всички страни, които са готови да оказват постоянна военна помощ на Украйна. Този документ ще стане основата на гаранциите за сигурност на Украйна до края на войната.

Посещението на Байдън във Великобритания се случва, след като няколко съюзници поставиха под въпрос призива му да се изпратят касетъчни бомби в Украйна. Именно Обединеното кралство, както и Канада, са сред страните, които изразиха загриженост относно доставката на такива бомбите, които са широко забранени поради опасността, която представляват за цивилното население.

САЩ твърдят, че те са необходими, тъй като запасите от оръжие на Украйна намаляват. Освен това Русия ги използва от началото на войната.

В понеделник Байдън ще се срещне с британския министър-председател Риши Сунак. Той не отправи директни критики към американския си колега след петъчното съобщение за касетъчните бомби, но в събота каза, че Обединеното кралство е една от 123-те държави, подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси - международен договор, който забранява производството или използването на тези оръжия.

Други съюзници на САЩ обаче отидоха по-далеч. Партньорската страна на НАТО Нова Зеландия изрази позиция в неделя, че боеприпасите могат да причинят "огромни щети на невинни хора".

Президентът на Германия каза, че страната не трябва да "блокира" Съединените щати да изпращат касетъчни бомби в Украйна, като същевременно също защити позицията срещу използването на спорното оръжие.

„Позицията на Германия срещу използването на касетъчни боеприпаси е оправдана както винаги. Но ние не можем в настоящата ситуация да блокираме САЩ“, каза Франк-Валтер Щайнмайер пред германската телевизия ZDF. По думите му, ако Украйна вече няма средства да се защитава или ако онези, които подкрепят засегнатата от война страна, отстъпят, „това ще бъде краят на Украйна“, добави той, макар е неговите правомощия са до голяма степен церемониални.

Касетъчните бомби обикновено изпускат множество по-малки бомбички, които могат да убиват безразборно на голяма площ. Неизбухналите бомби могат да се задържат на земята с години, преди да се взривят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG