Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Неописуема вреда". Защo касетъчните бомби от САЩ за Украйна предизвикаха спорове


Изпразнен контейнер с касетъчни боеприпаси стои забит в земята пред жилищни блокове в град Енакиеве, Донецка област през 2015 г. Снимката е илюстративна.
Изпразнен контейнер с касетъчни боеприпаси стои забит в земята пред жилищни блокове в град Енакиеве, Донецка област през 2015 г. Снимката е илюстративна.

САЩ решиха да предоствят на Украйна касетъчни бомби, но въпреки уверенията, че Киев ще ги използва отговорно, решението беше разкритикувано. Не само неправителствени организации, но и няколко от съюзниците на САЩ и Украйна се противопоставиха на идеята. Откъде идват притесненията им?

Това е едно "много трудно решение", но е правилно, защото Украйна е привършила своите боеприпаси и спешно се нуждае от нови. С тези думи президентът на САЩ Джо Байдън защити в петък решението си да одобри изпращането на касетъчни бомби на Киев.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников приветства новината и каза, че Украйна ще води строг отчет за използването им. По думите му Киев няма да ги използва в градски райони, а само "за пробив на вражеските отбранителни линии".

"Украйна ще използва тези боеприпаси само за деокупацията на международно признатите ни територии. Тези боеприпаси няма да бъдат използвани на официално признатата територия на Русия", каза Резников.

Досега както Русия, така и Украйна са използвали подобни боеприпаси. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан посочи още, че касетъчните бомби, които САЩ сега ще изпратят на Украйна, имат много по-малък "коефициент на неизправност" и съответно са много по-безопасни от тези, които се използват от Русия във войната.

Въпреки тези уверения обаче не само неправителствени организации, но и няколко от съюзниците на САЩ и Украйна разкритикуваха и се противопоставиха на решението. Според тях то подкопава международните усилия за защита на цивилните от безразборни оръжия и ще доведе до нови, сериозни вреди за украинското население.

Откъде идват притесненията и защо?

Какво представляват касетъчните бомби

Касетъчните боеприпаси, наричани още касетъчни бомби, представляват контейнери с десетки до стотици по-малки експлозиви в тях. Те могат да бъдат хвърляни от самолети, изстрелвани от ракети или от артилерия, морски оръдия или ракетни установки.

Контейнерите се отварят на определена височина и разпръскват отделните експлозиви. Те са предназначени да се задействат при удар, но значителна част от тях не успяват да експлодират - например когато се приземят на мокра или мека земя. Това означава, че могат да се детонират в по-късен момент. Така те превръщат обстреляния район в минно поле и излагат на риск цивилното население дълго след края на бойните действия.

"Неописуема вреда десетилетия след края на конфликтите"

Именно заради това от правозащитната организация Амнести интернешънъл остро разкритикуваха решението на САЩ да предостави на Украйна боеприпаси от този вид.

В своя позиция от организацията посочиха, че касетъчните боеприпаси по своята същност са "безразборни оръжия, които са причинили неописуема вреда на цивилни по целия свят – в някои случаи десетилетия след края на конфликтите".

"Планът на администрацията на Байдън за прехвърляне на касетъчни боеприпаси в Украйна е ретроградна стъпка, която подкопава значителния напредък, постигнат от международната общност в опитите ѝ да защити цивилни граждани от подобни опасности", казаха от Амнести.

Над 120 държави са подписали международен договор, който забранява използването на такива боеприпаси. САЩ, Русия и Украйна обаче не са сред подписалите.

В позицията си Амнести интернешънъл призова САЩ изцяло да преразгледат решението си и също така да се присъединят към споразумението за забрана на касетъчните бомби.

Испания, Нова Зеландия

На решението на САЩ да даде такива муниции на Украйна се противопоставиха и някои от съюзниците на двете страни. Най-остра в критиката си беше Испания.

"Испания, въз основа на твърдия ангажимент, който има с Украйна, също има твърд ангажимент, че определени оръжия и бомби не могат да бъдат доставяни при никакви обстоятелства", каза испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес в събота.

"Не на касетъчните бомби и да на легитимната защита на Украйна, която смятаме, че не трябва да се извършва с касетъчни бомби", добави тя.

Подобна ясна позиция изрази и Нова Зеландия, която е сред държавите, които настояваха за създаването на конвенцията за забрана. Премиерът Крис Хипкинс каза, че касетъчните муниции са "безразборни, потенциално причиняват огромни щети на невинни хора и могат да имат дълготраен ефект". По думите му той е уведомил САЩ, че Нова Зеландия не одобрява изпращането на такива оръжия за Украйна.

Великобритания, Канада, Германия

Премиерът на Великобритания Риши Сунак от своя страна беше внимателен в изявлението си по темата. В събота той не критикува решението на САЩ, но каза, че Обединеното кралство е "подписало конвенцията, която забранява производството или използването на касетъчни боеприпаси и обезсърчава тяхното използване".

Канада също съобщи, че е против използването на касетъчните бомби и остава напълно в съответствие с Конвенцията за касетъчните боеприпаси.

"Ние приемаме сериозно задължението си по конвенцията да насърчим всеобщото ѝ приемане", се казва в канадската позиция.

В същото време Германия, която също е подписала договора, съобщи, че макар че няма да предостави такива оръжия на Украйна, разбира решението на САЩ.

"Сигурни сме, че нашите американски приятели не взеха леко решението да доставят такива боеприпаси", каза говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт пред репортери в Берлин.

Предоставянето на касетъчни боеприпаси е част от нов пакет военна помощ на САЩ за Украйна на стойност 800 милиона долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG