Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия и Украйна засилват атаките си с дронове и ракети по енергийни цели


Трактор минава край фрагмент от руска ракета в Изюм, Харковска област, 20 април 2024 г.
Трактор минава край фрагмент от руска ракета в Изюм, Харковска област, 20 април 2024 г.

Украинските и руските сили предприеха паралелни масирани атаки с дронове и ракети срещу енергийната инфраструктура на противниковата страна и обекти за производство на оръжие в ранните часове на 20 април.

Министерството на отбраната в Киев каза, че Украйна е ударила осем руски региона с дронове с голям обсег. В резултат е подпалено депо за гориво и са взривени три електроподстанции. Изявлението на министерството потвърди информация на Ройтерс, базирана на източници от разузнаването.

Засилването на взаимните атаки с дронове и ракети между двете воюващи страни става на фона на одобрената от Камарата на представителите в Конгреса на САЩ помощ от 61 милиарда долара за Украйна. Пакетът беше подготвен, но досега беше блокиран от републиканците.

"Най-малко три електрически подстанции и база за съхранение на гориво бяха ударени", каза източник от украинското разузнаване пред Ройтерс, позовавайки се видеоклипове в социалните медии, на които се виждат пламъци.

Местният губернатор в западната Смоленска област на Русия каза, че резервоар с гориво и смазочни материали е бил ударен от непряк огън.

"В резултат на работата на силите за противовъздушна отбрана [на Русия] самолетът беше свален. Но в резултат на падащи отломки се запали резервоар с горивно-смазочни материали“, каза губернаторът.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че неговите системи за противовъздушна отбрана са свалили 50 украински дрона над осем руски региона, включително 26 над Белгород близо до границата и още 10 над района на Брянск.

Двама души са загинали при пожар, възпламенен от падащи отломки в село в Белгородска област, написа в Телеграм областният управител Вячеслав Гладков.

Междувременно Киев съобщи, че руските сили са изстреляли седем ракети от Белгородска област и Черно море по цели в Украйна на 20 април.

Две управляеми въздушни ракети "Кинжал" са били унищожени от украинските системи за противовъздушна отбрана, съобщиха военновъздушните сили на страната, като добавиха, че са свалили и три руски разузнавателни дрона.

През последните седмици Русия драстично увеличи броя на атаките с ракети и дронове срещу енергийната инфраструктура на Украйна на фона на намаляващите украински запаси от системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси. Руските атаки причиниха голям брой цивилни жертви и щети.

Украйна съобщи, че руските сили са ударили жилищни сгради в североизточния град Вовчанск, убивайки най-малко двама души.

"Регистрирано е пряко попадение в девететажна жилищна сграда", каза представител на местната власт.

"Ранени са жена и мъж. И двамата са на 61 години. На други адреси двама мъже на 50 и 84 години са загинали в резултат на обстрел в града."

Областният управител Олег Синегубов публикува снимка в Телеграм, на която се вижда купчина отломки, за които твърди, че са част от жилищен блок.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG