Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна и Русия размениха стотици военнопленници с посредничеството на ОАЕ


Току що освободени украински военнопленници позират със знамена на родината си, 3 януари 2023 г.
Току що освободени украински военнопленници позират със знамена на родината си, 3 януари 2023 г.

Украйна и Русия размениха близо 500 военнопленници от двете страни в рамките на сделка, постигната с посредничеството на Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщиха властите в трите държави.

Това става на фона на масираните въздушни атаки, предприети от руската армия срещу множество украински градове около Нова година. Киев отговори с удари по руски гранични райони и незаконно анексирания от Москва Кримски полуостров.

Според официални съобщения на украинските и руските власти 230 украинци са били освободени от руски плен в замяна на 248 руснаци.

Министерството на отбраната в Москва заяви, че размяната е станала възможна "благодарение на хуманитарното посредничество на Обединените арабски емирства".

Външното министерство на ОАЕ официално призна своята роля в преговорите по сделката. То посочи, че размяната е била постигната благодарение на "силните приятелски отношения" на емирствата както с Москва, така и с Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски публикува в социалната мрежа Х видео обръщение, в което благодари на "всички, които постигнаха този резултат". По думите му, въпреки че отдавна не е имало размени на военнопленници между двете воюващи страни, "преговорите не са спирани нито за миг".

Разпространеното от Зеленски видео включваше кадри от завръщането на украински войници, посрещнати от свои сънародници.

Новината за успешната размяна на стотици военно пленници идва в момент, когато Полша призова Запада да отговори на масираните въздушни атаки, предприети от Русия непосредствено преди и след Нова година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG