Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна посрещна новата година на фона на "рекорден брой" руски атаки с дронове


Последствия от руска атака над Лвов, 1 януари 2024 г.
Последствия от руска атака над Лвов, 1 януари 2024 г.

Русия е изстреляла 90 безпилотни летателни апарата срещу различни цели в Украйна в новогодишната нощ, съобщиха украинските въоръжени сили. Според тях това е нападение с „рекорден брой“ дронове.

Новината идва, след като по-рано в понеделник представители на украинските военновъздушни сили съобщиха за атаки с дронове над Одеса и Лвов. В последните дни на 2023 г. Русия предприе масиран удар с ракети и дронове срещу цяла Украйна, като порази цели в Киев, Днипро, Лвов, Харков, Одеса и други градове.

В понеделник украинските военни заявиха, че са унищожили 87 от дроновете, изстреляни от Русия в новогодишната нощ.

При атаката над Одеса е загинал един човек, а девет души са ранени. Според военните нападението е било насочено срещу пристанищната инфраструктура на черноморския град. На един от пристанищните терминали е избухнал пожар.

Дроновете срещу Одеса са изстреляни от морето, където Русия е разположила 3 зенитно-ракетни системи, съобщи Южното военно командване на Украйна.

„Нивото на ракетна заплаха е изключително високо“, се казва в изявлението на командването.

Междувременно в неделя украинският президент Володимир Зеленски направи новогодишно обръщение към гражданите на Украйна. Той им благодари за съпротивата срещу руската инвазия и каза, че войната е научила украинците да се приспособяват към трудностите.

Украинският президент Володимир Зеленски прави новогодишното си обръщение към гражданите на Украйна, 31 декември 2023 г.
Украинският президент Володимир Зеленски прави новогодишното си обръщение към гражданите на Украйна, 31 декември 2023 г.

„Основният резултат от годината, нейното основно постижение: Украйна стана по-силна. Украинците станаха по-силни“, каза още Зеленски.

Той нарече Русия „най-голямата терористична организация в света“ и призова борбата срещу нея да бъде по-силна и активна.

В изявлението си обаче Зеленски почти не спомена ситуацията на фронта и ограничения успех на контраофанзивата, която Украйна започна през юни 2023 г., отбелязва Ройтерс. Той не обърна внимание и на трудностите при осигуряването на постоянна военна подкрепа от Конгреса на САЩ и Европейския съюз (ЕС).

През 2024 г. предстои втората годишнина от началото на войната на Москва срещу Киев, след като на 24 февруари 2022 г. Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна.

През ноември 2023 г. командирът на украинската армия Валерий Залужни нарече ситуацията на фронта между Русия и Украйна „патова“ заради прекалено бавния напредък на Киев в отвоюването на територии от Москва.

Според Зеленски Украйна още не е постигнала търсените резултати на бойното поле поради липсата на оръжия.

От началото на руската инвазия Киев получава военна помощ от САЩ и страните от ЕС. През последните месеци обаче нейното подсигуряване се оказа предизвикателство за Украйна.

Финансовата и военна подкрепа от 61 млрд. долара за Киев от САЩ беше блокирана от републиканците в Конгреса, а унгарският премиер Виктор Орбан блокира и средствата, предвидени от ЕС - 50 млрд. евро.

В края на 2023 г. стана ясно, че САЩ ще изпратят на Украйна нова военна помощ в размер на до 250 млн. долара. За нова военна подкрепа в бъдеще ще е нужно съгласието на Конгреса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG