Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ изпращат военна помощ на Украйна за $250 млн. За нов пакет ще трябва решение на Конгреса


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристига на посещение в Мексико Сити, 27 декември 2023 г.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристига на посещение в Мексико Сити, 27 декември 2023 г.

САЩ ще изпратят на Украйна нова военна помощ в размер на до 250 милиона долара, съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън. Тя се отпуска по силата на съществуващото разрешение на американския президент Джо Байдън, но за нова помощ оттук нататък ще е необходима санкцията на Конгреса.

Последният американски пакет за украинската съпротива за 2023 г. ще включва боеприпаси за противовъздушна отбрана, допълнителни боеприпаси за мобилните артилерийски ракетни системи HIMARS, бронебойни снаряди и над 15 милиона патрона за леко стрелково въоръжение.

Байдън вече поиска от Конгреса да предостави още помощ на Украйна на обща стойност 61 милиарда долара, но републиканците засега блокират подобно решение. Те настояват преди това да сключат споразумение с демократите за укрепване на сигурността по границата на Щатите с Мексико.

По този повод Блинкен призова Конгреса да "действа бързо" по темата с отпускането на още военна помощ за Киев, "за да насърчи интересите на нашата национална сигурност, като помогне на Украйна да се защити и да осигури бъдещето си".

"Нашата помощ беше от решаващо значение за подкрепата на нашите украински партньори, докато защитават своята страна и свободата си срещу агресията на Русия", каза още държавният секретар на САЩ.

Миналата седмица говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза, че след последния пакет за 2023 г. администрацията на Байдън няма да има правомощията да отпусне нов, затова "ще трябва Конгресът да действа незабавно".

В тази връзка украинският президент Володимир Зеленски посети миналата седмица Вашингтон. Впоследствие лидерите на Сената коментираха, че преговарящите "постигат окуражаващ напредък", но "предизвикателните въпроси остават".

От началото на руската инвазия в Украйна досега Конгресът е одобрил помощ за Киев за над 110 милиарда долара, но не е разрешавал отпускането на никакви допълнителни средства, откакто през януари тази година републиканците отнеха контрола над Камарата на представителите от демократите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG