Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коледен смислоид. Kак да разбираме войната в Европа в края на 2023


Красен Станчев на фона на празнуващ новата 2023 г. Колаж.
Красен Станчев на фона на празнуващ новата 2023 г. Колаж.

Няколко размисли в края на 2023 г. - година на предчувствия за международното положение, които не се сбъдват. Но какво донесе войната на Русия срещу Украйна?

"Още малко, и неправедният вече няма да го има… А кротките хора ще наследят земята и още се наслаждават на изобилие от мир."

(Псалм 37:10-11)

2023-та е година на предчувствия за "международното положение". Повечето предчувствия обаче не се сбъдват. Без претенция за пълнота и безспорност, следните факти и развития заслужават размисъл.

Русия срещу Украйна

Тази война е без прецедент. Дори в сравнение с агресивното поведение на Германия преди нахлуването ѝ в Полша през септември 1939 г. (подкрепено от СССР, чиято армия завладява източните провинции същия месец).

През 1935 г. Хитлер самоизключва райха от Обществото на народите, задължението да не напада други страни е забравено. Присъединяването на Австрия е след възвание от нейното правителство, поне формално. Прехвърлянето на Суетите към Германия е в изпълнение на международното споразумение от Мюнхен през същата 1938 г.

Руската федерация и по устава на ООН и като член на нейния Съвет за сигурност, и като страна по Будапещенското споразумение (1994 г.) има задължение да спазва мира и предпазва света от агресия.

В изпълнение на това споразумение Украйна прехвърля на Русия ядрения арсенал, разположен на нейна територия и се демилитаризира. Декларация за независимост и готовност за разоръжаване е приета през август 1990 г. от все още социалистическия парламент в Киев.

Санкциите срещу Русия

Позовавайки се на този безпрецедентен характер на нападението от 24 февруари 2022 г., в началото на март 2022 г. двеста украински икономисти, социолози, философи и политолози публикуваха възвание към световната икономическа и финансова общност. То беше подкрепено от над сто техни колеги от цял свят, от България - трима.

Размерът на щетите тогава беше оценен на 200% от брутния вътрешен продукт на Украйна, а необходимата помощ за възстановяването - на около 350 млрд. евро. Но най-важно в призива беше обосноваването на необходимостта от санкциониране на Русия.

Ограниченото действие

Към средата на тази година почти целият списък санкции, предложен в началото на войната от украинските колеги, вече е в сила.

Но прилагането им отнема време, включително за процесуални и законодателни действия, а сключените частни договори трябва да се изпълняват.

Според най-пълната база данни на Атлантическия съвет на САЩ над 14 500 души и около 4100 фирми са санкционирани.

В края на 2022 и през 2023 г. технически недоразумения позволиха практически всички санкционирани руски банки да използват разплащателната система SWIFT почти шест месеца.

В края на 2023 г. десет руски банки (включително двете най-големи) са блокирани от тази система. Но двадесет други извършват плащания.

До октомври тази година приходите на Кремъл от износ на суров петрол са над 19 млрд. долара на месец. "Таванът" от 60 долара за барел руски петрол се прилага трудно. Не на последно място са и ограниченията чрез използване на "нелегални" танкери. Техният дял в началото на войната е 28% от световната флотилия, а през октомври 2023 г. - 71%.

900 млн. долара е вносът в Русия на военно и с двойна употреба оборудване на месец, а почти 47% от него е с произход от санкциониращите юрисдикции. Този внос е минал през онези, които не налагат ограничения и държавите членки на Евразийския съюз.

Тези държава през 2023 г. удвоиха вноса си (например) от ЕС и точно с толкова нарасна износът им за Руския. Тя на свой ред увеличи производството и износа на диаманти и в момента резервите ѝ са 600 млн. карата (при 700 млн. карата за всички останали производители на диаманти).

Някои положителни развития

Въпреки че тези производства и златните резерви стабилизират рублата, половината от активите на централната банка (вероятно 350 млрд. долара) са недостъпни и в момента се обмисля юридически допустимият начин те да бъдат отнети.

Наскоро прокуратурата на Германия започна дело за замразяването на 780 млн. евро активи на руския капиталов пазар, намиращи се в страната. Подобни инициативи, включително законодателни, в различни страни могат за замразят и насочат средства за възстановяването на Украйна след войната. Сумата на предстоящите замразени активи, по съобщения от официални източници, може да достигне прага от 1 трилион долара.

Предназначението на поне половината от тези пари е да компенсира вземанията по руски дългове и инвестиции. Останалите средства (400-500 млрд. долара) вероятно няма да са достатъчни за възстановяването на Украйна.

Светът, в частност Австралия, ЕС, Северна Америка, Южна Корея и Япония осъзна, че, както писахме през юли миналата година с колегата Дубровски, само победата на Украйна предполага траен световен мир, подобен на този от последните 60 години.

Замразяването на войната или победата на Кремъл със сигурност ще бъдат заразителен пример за други дикторски режими или терористични организации. Тази зараза е една от причините за случващото се в момента в Израел.

Българският принос - не съвсем ясен

България е обявена от Кремъл за "неприятелска", но се освободи без проблем (въпреки обявения от работодатели и профсъюзи "крах на икономиката") от зависимост от руски доставки на природен газ.

Положително е, помощта за Украйна е вече официална, с последователна подкрепа от правителството и вероятно продължаващо одобрение на тази политика от законодателното събрание.

Непредвидими са демаршите на парламентарното мнозинство срещу "Лукойл Нефтохим" и дерогацията на внос на руски суров петрол. Компанията не е в списъка на санкционираните, има съществен дял в бюджетните приходи, износът на нейна продукция (от други търговци) подкрепя украинската армия и общество. При липса на дерогация, нови инвеститори в рафинерията не биха били ясен мотив за придобиването ѝ.

Какво да се очаква

Общата военна, фискална и хуманитарна помощ за Украйна в края на тази година ще е над 13 млрд. евро на месец.

Най-вероятно за това ще са необходими поне 600 млрд. евро. Ето защо:

  • Колкото и началото на войната на Русия срещу Украйна да е без прецедент, самата война вече прилича на Първата световна - окопна война на изтощение и разрушение.
  • Санкциите са мирно средство за предотвратяване на руската и подобни агресии в бъдеще, за ограничаване на военния капацитет на агресора и за поддържащата го икономика.
  • Войната разшири и укрепи НАТО. Санкциите срещу Русия вече се разгръщат по посока на други стопански дейност и като концентрични кръгове - големите страни и компаниите, които пречат агресорът да бъде наказан, постепенно също ще бъдат санкционирани.
  • Санкциите не побеждават, победата е на бойното поле. Украинската армия е вероятно вече най-добре подготвената армия в света. Не НАТО трябва да приеме Украйна, пактът трябва да се присъедини към Украйна. Този факт е труден за осъзнаване. Следващата година военната помощ ще от решаващо значение.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Красен Станчев

    Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика. Народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Управител на КС2 ЕООД.

Форум

XS
SM
MD
LG