Връзки за достъпност

Извънредни новини

EK ще предложи започване на преговори с Украйна за членство в ЕС


Украинският президент Володимир Зеленски и председателят на ЕK Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Киев, 4 ноември 2023 г.
Украинският президент Володимир Зеленски и председателят на ЕK Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Киев, 4 ноември 2023 г.

Европейската комисия (ЕК) - изпълнителният орган на Европейския съюз (ЕС), ще препоръча в сряда започването на преговори с Киев за членство в ЕС, след като Украйна изпълни оставащите условия. Това казаха двама представители на ЕС в понеделник, съобщи Ройтерс.

Новината идва повече от 20 месеца, след като Русия нахлу в Украйна. В Киев високопоставен правителствен служител каза, че Украйна очаква ЕК да даде "положителна" оценка на кандидатурата ѝ за членство. Това е чакана и желана от Украйна награда, чиито войници са уморени от битките, а опасенията ѝ са свързани с бъдещето на жизненоважната военна помощ от САЩ.

ЕК ще направи оценка на Украйна в седем области на реформи в доклад. Той ще е основата за вземане на ключовото решение през декември на срещата на върха на лидерите на ЕС дали да започнат официални преговори за членство с Киев.

И двамата представители на ЕС казаха, че препоръките означават, че официалните преговори с Украйна и с друга кандидатка за членство в ЕС - Молдова, могат да започнат през следващата година.

Те добавиха, че докладът на ЕК, който обхваща напредъка и на други кандидати за членство в ЕС, все още не е финализиран.

Преговорите за членство обикновено продължават с години, преди кандидатите да отговорят на обширните правни и икономически критерии за присъединяване. Блокът се опасява да приеме и страна, която е във война.

Въпреки това напредъкът в западната интеграция е основен приоритет за Украйна - бивша съветска република с население около 44 млн. души, разположена между Русия и ЕС.

Поддръжниците на сближаването на Украйна с ЕС говорят за геостратегическа необходимост.

"Консенсусът е ясен", каза високопоставен френски дипломат, цитиран от Ройтерс, като добави, че подкрепата за Украйна остава "много солидна" в ЕС и че блокът не може да си позволи да загуби срещу Русия.

Унгария, чийто министър-председател Виктор Орбан се гордее с контактите си с Москва, е основният потенциален противник на положителното решение за Киев през декември, което ще изисква единодушната подкрепа на всички 27 държави членки на ЕС.

При посещението си в Киев в събота председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен похвали Украйна за напредъка в реформите. По думите ѝ страната е изпълнила над 90% от условията, поставени за започване на официални преговори за членство.

Фон дер Лайен изброи оставащите реформи - засилване на борбата с корупцията, приемане на закон за лобирането и затягане на правилата за деклариране на активи.

Украйна трябва да изпълни и препоръките на Венецианската комисия - консултативен орган към Съвета на Европа и европейски орган за наблюдение на правата на човека - за гарантирането на правата на националните малцинства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG