Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Добра опция за нас". Украински пилоти са тествали изтребители Gripen от Швеция


Изтребител Gripen на шведските военновъздушни сили прелита над остров Готланд в Балтийско море.
Изтребител Gripen на шведските военновъздушни сили прелита над остров Готланд в Балтийско море.

Украйна преговаря с Швеция за евентуалното придобиване на изтребители Gripen, като украински пилоти вече са тествали самолетите. Това каза в неделя говорителят на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат.

Новината идва, след като през септември Игнат съобщи, че шведското правителство обмисля да предостави на Киев свои изтребители Gripen, за да му помогне в отбраната срещу Русия.

Сега Игнат не уточни на какъв етап са преговорите, но каза, че Швеция планира да замени настоящите си изтребители Gripen с модернизирани модели и би могла да даде на Украйна самолети, които в момента са на въоръжение.

"Основният боен самолет (който Украйна предстои да получи – бел. ред.) остава F-16. Ако се вземе решение за Gripen, това ще бъде добра опция за нас", каза Игнат.

До момента няколко страни обещаха да предоставят на Украйна изтребители F-16. Първите доставки се очакват в началото на следващата година, след като завърши обучението на украинските пилоти.

Швеция поддържаше политика на неутралитет от началото на 19-и век, но след началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г. смени курса и в момента се стреми към членство в НАТО. Стокхолм вече е предоставял на Киев финансова подкрепа и въоръжение.

Шведският Gripen е многофункционален изтребител, който е пригоден за използване в сурови зимни условия и може да излита от къси писти, включително от магистрални пътни отсечки.

България също имаше интерес да закупи изтребители Gripen. Преди шест години назначено от Румен Радев служебно правителство избра България да купи именно такива самолети, пренебрегвайки други възможности.

Следващото редовно правителство не довърши сделката и по-късно София избра американските F-16. През миналата година отново назначено от Радев служебно правителство България поиска от Швеция оферта за изтребители Gripen - този път с обяснение, че са необходими "междинни" изтребители до пристигането на американските.

Последно през май служебният министър на отбраната каза, че България ще разчита на своите изтребители МиГ-29 до доставката на първите F-16 през 2025 г. и няма да купува т.нар. заместващи самолети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG