Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна е осъдила над 50 руски войници от началото на инвазията


Украинският главен прокурор Андрий Костин
Украинският главен прокурор Андрий Костин

Украинските съдилища са осъдили над 50 руски войници за престъпления, извършени в Украйна след масираната военна инвазия на Русия през февруари 2022 г., каза главният прокурор Андрий Костин. Според украинската прокуратура в страната са регистрирани повече от 98 000 случая на агресия и военни престъпления.

„Ние разследваме тези престъпления, предаваме дела на съдилищата и получаваме присъди“, каза Костин. По дъмите му „хората не могат да чакат справедливост, ако не е ясно колко време ще отнеме това.“

Според ООН към 30 юни са потвърдени убийствата на 9177 украински цивилни, включително 535 деца. ООН смята, че истинският брой на убитите и ранените цивилни може да е много по-голям. Въпреки значителните доказателства и показания, Русия твърди, че не атакува цивилни в Украйна и че нейните сили не са извършили военни престъпления.

Един от случаите на масово избиване на цивилни от руски войници е в Буча. След напускането на окипационните войски в града бяха открити десетки тела.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG