Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да си върнат инициативата". Блинкен пристигна в Украйна


Володимир Зеленски и Антъни Бликнен по време на срещата им в Киев във вторник
Володимир Зеленски и Антъни Бликнен по време на срещата им в Киев във вторник

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и американският държавен секретар Антъни Блинкен проведоха среща в Киев. Това се случи при изненадващо посещение на външният министър на САЩ.

Новината идва, след като в края на април Вашингтон прие дълго отлагания пакет от военна помощ за страната в размер на 61 млрд. долара. В същото време на фронта руската армия е в настъпление в Харковска област в северната част на Украйна. На места украинската администрация започна евакуация на населението.

Пред Блинкен Зеленски подчерта, че украинската армия се нуждае от американските военни доставки спешно, а основната нужда е свързана със системи за противовъздушна отбрана.

„Това е най-големият ни проблем. Ние наистина се нуждаем от две системи „Пейтриът“ в Харков днес, за Харковска област, защото хората там непрекъснато са жертви на обстрели от руски ракети“, каза Зеленски.

По време на срещата на няколко пъти Блинкен подчерта, че военната помощ е „на път“ към Украйна. Той каза, че с нея украинците ще могат "да си върнат инициативата на бойното поле".

„Помощта ще направи истинска разлика срещу продължаващата агресия на Русия на бойното поле“, каза още държавният секретар на САЩ.

В понеделник съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че Вашингтон се опитва да ускори "темпото на доставките" на оръжия за Украйна, за да ѝ помогне да промени неблагоприятното си положение.

Към момента Русия контролира около 18% от територията на Украйна и набира сили, след като през 2023г. контраофанзивата на Киев не успя да направи сериозни пробиви срещу руските войски, окопани зад дълбоки минни полета.

В петък руската армия навлезе в Украйна близо до втория по големина град Харков, откривайки нов, североизточен фронт. Настъплението може да отвлече част от изтощените сили на Киев от източната част на страната, където Русия напредва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG