Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Завършваме разгрома на вражеските части". Украйна съобщи, че е пробила първата линия на руската отбрана


Разрушеното при боевете стратегическо село Роботине
Разрушеното при боевете стратегическо село Роботине

Украинските сили са пробили първата руска отбранителна линия в Запорожка област, съобщи командирът на групата сили "Таврия" ген. Олександър Тарнавски пред The Observer.

По думите му настъплението на украинските войски е отнело няколко седмици заради мъчителния процес на разминиране, но сега се очаква украинските войски да се справят по-лесно.

Тарнавски не уточнява къде точно е станал пробивът, но контекстът на разговора и последните събития на фронта подсказват, че става дума за района на село Роботине, разположено в посока към град Токмак - един от основните възли на руската отбрана. Преди дни точно там беше осъществен пробив, който се смята за стратегически.

През последните дни както украински командири, така и руски канали в Телеграм съобщават за сражения югоизточно от Роботине, особено в района на селата Вербовое и Новопрокоповка.

Бригадният генерал изчислява, че 60% от ресурсите, изразходвани от Русия за ешелонирана отбрана в района, където се провежда украинската офанзива, са били изразходвани за първата линия и само по 20% за втората и третата линия. Причината е, че руското командване не е очаквало украинските сили да пробият първата линия.

"Сега се намираме между първата и втората линия на отбрана", казва още Търнавски и добави, че украинските сили разширяват пробива и се укрепват на територията, която наскоро са заели.

"В центъра на настъплението завършваме разгрома на вражеските части, които прикриваха изтеглянето зад втората линия", каза още той.

Тарнавски отбеляза още, че Русия прехвърля резерви не само от други части на Украйна, но и от Русия, но рано или късно те "ще се изчерпят с най-добрите части" и украинските сили ще могат да атакуват повече и по-бързо.

Генералът съобщи също, че удари на украинските сили в района на Велика Новосьолка в западната част на Донецка област, където те също са успели да напреднат, са имали спомагателен характер, за да "заблудят врага".

Украинската офанзива, започнала преди три месеца, напоследък е критикувана от западни служители заради бавния темп на настъпление. Според Тарнавски повече от планираното време е било изразходвано заради разминирането, имало е проблеми с евакуацията на ранените от бойното поле.

Президентът Володимир Зеленски също вече отхвърли критиките.

"Украинските сили вървят напред. Въпреки всичко и каквото и да казва някой, ние напредваме и това е най-важното", написа той в Tелеграм.

Генералът отбеляза, че гъстотата на минните полета е такава, че на практика не позволява разминиране със специализирано оборудване и се налага то да се извършва от малки групи сапьори.

Тарнавски не говори за сроковете, в които украинските военни ще успеят да достигнат Крим или Азовско море, като изрази единствено убеждението, че настъплението трябва да продължи и че паузата във военните действия ще бъде само от полза за Русия.

В същото време руските провоенни канали твърдят, че първата отбранителна линия като такава все още не е преодоляна от украинските войски, като наричат линията от минни полета, която е била пресечена, "предно поле". В условията на военни действия е практически невъзможно да се провери своевременно дали твърденията на страните са верни или не.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG