Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев уволни и шестимата зам.-министри на отбраната


Ганна Маляр беше зам.-министърът, който даваше информация на медиите за военните действия

Правителството на Украйна уволни всички шестима заместник-министри на отбраната и държавния секретар на Министерството на отбраната, съобщи на 18 септември Тарас Мелничук - представител на кабинета в парламента.

Отстраняването на Ганна Маляр, Владимир Гаврилов, Ростислав Замлински, Денис Шарапов, Андрий Шевченко, Виталий Дейнеха и държавния секретар на министерството Костянтин Вашченко от постовете им става две седмици, след като президентът Владимир Зеленски уволни военния министър Олексий Резников.

Той заемаше поста от 4 ноември 2021 г. - основния период след началото на войната, която Русия започна в Украйна през февруари същата година. Държавният глава мотивира решението си с това, че Резников е “преминал през тези повече от 550 дни пълномащабна война”, а сега “министерството се нуждае от нови подходи и други формати на взаимодействие както с армията, така и с обществото като цяло”.

Според закона в Украйна след освобождаването на министъра неговите заместници също трябва да бъдат отстранени.

На мястото на Резников президентът назначи Рустем Умеров - до този момент ръководител на Фонда за държавна собственост. Рокадата беше одобрена от депутатите на 6 септември.

Рустем Умеров
Рустем Умеров

41-годишният Умеров стана първият мюсюлманин в украинското правителство. Бившият депутат е потомък на кримски татари, депортирани от режима на Йосиф Сталин през 40-те години на миналия век в Узбекистан. Той неведнъж е защитавал позицията, че анексираният през 2014 г. Кримски полуостров трябва да бъде върнат в състава на Украйна.

Той беше и част от украинските екипи, преговаряли успешно за размяна на военнопленници след окупацията на Мариупол, както и за постигането на сделката с Русия за износ на зърно, която Владимир Путин впоследствие развали.

През последната година Умеров управлява Фонда за държавно имущество, който се занимава с приватизацията на държавни активи. Той направи процедурите по-прозрачни, увеличавайки приходите, и успя да разсее натрупалите се съмнения за корупционни практики. Именно антикорупционната политика е във фокуса на президента Зеленски в последните месеци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG