Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как един запис за корупция в прокуратурата даде начало на нови протести в Унгария


Петър Магяр по време на протеста във вторник
Петър Магяр по време на протеста във вторник

Хиляди хора поискаха оставката на главния прокурор и на министър-председателя Виктор Орбан в Будапеща във вторник. Това се случи, след като бивш приближен на правителството публикува аудиозапис, който според него доказва опит за прикриване на корупция, съобщи Ройтерс.

Протестиращите преминаха от сградата на главния прокурор към парламента с викове "Оставка, оставка". Много от тях носеха и факли.

Новината идва, след като през февруари в Унгария се проведоха мащабни протести заради издадена заповед за помилване на педофил от президента. Тогава оставка подадоха унгарската президентка Каталин Новак и министърката на правосъдието Юдит Варга.

Именно Варга е в центъра на новите протести. Във вторник бившият ѝ съпруг Петър Магяр публикува запис от разговор с нея, докато тя все още е министър. В него Варга описва как помощници на началника на кабинета на Орбан искат да премахнат определени части от документи по дело за подкуп.

Магяр е бивш партиен функционер на партията на Орбан "Фидес" и юрист.

Обвиненията идват преди изборите за Европейски парламент през юни. На тях партията на Орбан - "Фидес", се надява да спечели от нарастващата подкрепа на крайната десница в цяла Европа.

Виктор Орбан е на власт от над 10 години. За това време той ограничи правата на мигрантите, ЛГБТИ общността и жените, подчини съдилища, медии, неправителствени организации и академични среди на властта. За този период той неведнъж е бил обвиняван в участие в корупционни схеми.

"Да изпратим послание"

Във вторник вечерта хиляди демонстранти се събраха, след като Магяр призова за протест пред прокуратурата в Будапеща. Там те поискаха оставката на главния прокурор за това, че според тях той действа в интерес на управляващата партия на Орбан.

"Нека заедно да изпратим оттук послание, че няма да позволим да прикрият най-големия правен и политически скандал за последните 30 години! Няма да позволим това!", каза Магяр.

Кадър от протеста в Будапеща
Кадър от протеста в Будапеща

Той съобщи и за плановете си да създаде нов политически проект, който да оспори продължаващото 14 години управление на Фидес.

"Най-накрая има сила, герой, който представлява това, което за мен е проблемът на сегашната ситуация: политическата система, злоупотребите и фактът, че бавно се варим като жаби и не осъзнаваме, че ще бъдем супата", казва пред АП Каталин Варга, една от протестиращите.

Демонстрантите поискаха предполагаемото нарушение "да бъде разследвано независимо, обективно и без политическа намеса".

Какво има на записа

На аудиозаписа, направен в дома на тогавашната двойка, Варга казва, че помощници, свързани с началника на кабинета на Орбан - Антал Роган, са предложили на прокурорите какво трябва да се премахне от документите, свързани със случая Волнер/Шадл.

През 2022 г. бившият държавен секретар на Министерството на правосъдието Пал Волнер е обвинен в получаване на подкуп от бившия ръководител на съдебните изпълнители Гиорги Шадл. И двамата пледират, че са невинни.

"Те казаха на прокурорите какво трябва да се изтрие, но те (прокурорите) не изпълниха изцяло това", казва Варга на записа.

Тя не оспори автентичността на записа, но обвини Магяр в домашно насилие и изнудване.

"Петер Магяр е направил таен запис на бившата си съпруга, мен, в нашия дом и сега използва това за постигане на политическите си цели. Той не заслужава ничие доверие", пише тя във Facebook.

След публикуването на записа в свое изявление прокурорите казаха, че ще анализират записа и ще бъдат събрани допълнителни доказателства. Те обаче отрекоха да е възможно да се подправят документи в прокуратурата.

Кой е Петър Магяр

Магяр е бивш функционер на "Фидес" и адвокат, но най-вече е известен като бившия съпруг на бившата правосъдна министърка Юдит Варга.

Магяр е работил на различни длъжности в унгарската администрацията, включително в Брюксел по време на последното унгарско председателство на Европейския съюз. През 2020 г. обаче се оттегля от кариерата си, за да се грижи за трите си деца, когато кариерата на Варга тръгва нагоре, пише Политико. Двамата се развеждат през 2023 г.

След оставката на Варга и на Каталин Новак през февруари, Магяр се превърна в основен изразител на недоволството в Унгария.

Той придоби известност след интервю за популярния канал в YouTube Partizan, в което обвини правителството на Орбан в широкоразпространена корупция и използване на клеветнически кампании за дискредитиране на опонентите му. Той обвини правителството на Орбан, че "се крие зад полите на жените".

На 15 март, националния празник на Унгария, Магяр организира антиправителствен митинг в центъра на Будапеща, на който присъстваха хиляди хора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG