Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Държавата нарушава собствените си правила". Защо университетите затвориха


Главният вход на Софийския университет (илюстративна снимка).
Главният вход на Софийския университет (илюстративна снимка).

Общо 44 университета не работят в понеделник. Те протестират срещу бавенето на обещаните от правителството пари за увеличение на преподавателските заплати.

Решението за затваряне на университетите беше взето на Общо събрание на ректорите миналата седмица. То е факт въпреки отпуснатите от служебното правителство впоследствие пари. Планираният протест пред Министерството на финансите обаче няма да се състои, съобщиха синдикатите към КНСБ и КТ "Подкрепа" в неделя вечерта.

Това е безпрецедентна за последните години ситуация, в която се стига до реално затваряне на висши училища заради недоволство на академичния състав.

Бавене на обещаните пари

В бюджета за 2024 г. са заделени 39 млн. лв. за увеличение на заплатите на университетските преподаватели и стипендиите на докторантите от 1 януари 2024 г. Университетите обаче все още не са ги получили.

Отделно от това, в средата на март парламентът прие промени в Закона за висшето образование (предложени от ГЕРБ), с които университетските заплатите бяха обвързани със средните за страната. Измененията предвиждат минималната заплата за асистентите да стане поне 125% от средната за страната, средната заплата на академичния състав да не е по-ниска от 180% от средната, а стипендиите на докторантите да са поне 150% от минималната заплата за страната. В момента асистентите получават 1810 лева.

Увеличението трябваше да влезе в сила от 1 април, но парите - 184 млн. лв., все още не са отпуснати от финансовото министерство на висшите училища.

В края на март се провали планираната ротация на премиерския пост в управляващата коалиция между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Така проблемът остана за решаване от служебното правителство на Димитър Главчев.

Недоволството на университетите

От 20 май започват "стъпаловидни по продължителност протестни действия на всички висши училища до края на семестъра". За това предупредиха в началото на миналата седмица ректорите на държавните висши училища в отворено писмо до институциите.

Протестите ще се изразяват в нарастване на дните, в които висшите училища няма да работят. В тези действия може да бъде включено и блокиране на ключови артерии в страната, предупредиха ректорите. По-късно през седмицата синдикатите обявиха и протеста пред финансовото министерство в 11 часа на 20 май.

След среща с представители на правителството, синдикатите все пак отмениха демонстрацията, но университетите останаха затворени. Изключения са планираните изпити и официални събития.

"За нас е важно за българското общество да стане ясно, че висшите училища не протестират единствено за средства за трудови възнаграждения, а за спазване на Закона за висше образование. Държавата нарушава собствените си правила. Изпълнителната власт не желае да изпълни решенията на законодателната власт", се казва в позицията на Съвета на ректорите, който взе решението за протестната акция.

Решението за индексиране на заплатите с 39 млн. лв. от служебното правителство е "първа, но недостатъчна стъпка в правилната посока", казват ректорите.

Какво направи правителството

Миналата сряда служебният кабинет най-сетне отпусна заложените в бюджета 39 млн. лв. за увеличението на университетските заплати от 1 януари 2024 г. Това стана ден, след като Съветът на ректорите написа отворено писмо до президента, служебния премиер, българския еврокомисар, омбудсмана, председатели на парламентарни комисии и групи. В него ректорите предупредиха за "стъпаловидни протести" до края на семестъра.

Но правителството така не отпусна парите (184 млн. лв.), предвидени с промените в Закона за висшето образование, приети през март. Тези пари не са предвидени в държавния бюджет за 2024 г., съобщи пресцентърът на Министерския съвет в петък.

"Единственият възможен източник за това е да бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на капиталовите разходи по централния бюджет, вкл. Инвестиционната програма за национални проекти, приета със Закона за държавния бюджет за 2024 година", се посочва в съобщението.

Малко по-късно същия ден обаче, след среща на служебните министри на образованието и финансите със синдикатите правителството каза, че ще отпусне още 40,7 млн. лв. Парите ще бъде осигурени за сметка на други разходи, каза служебният премиер на брифинг.

Тогава синдикатите казаха, че отлагат предвидения за понеделник протест пред финансовото министерство, защото "първата стъпка е изпълнена". Те обаче добавиха, че протестната готовност остава, докато не бъдат отпуснати и останалите пари.

Обяснено. Каква е цената на безплатното висше образование
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG