Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Социален трилър". Филмът "Уроците на Блага" на Стефан Командарев спечели голямата награда в Карлови Вари


Ели Скорчева и Стефан Денолюбов в кадър от филма "Уроците на Блага"
Ели Скорчева и Стефан Денолюбов в кадър от филма "Уроците на Блага"

Филмът "Уроците на Блага" на режисьора Стефан Командарев триумфира на кинофестивала в Карлови Вари в Чехия, като спечели три награди, сред които и голямата награда "Кристален глобус" за най-добър филм, съобщи БТА.

Филмът разказва историята на наскоро овдовяла възрастна жена, която става жертва на телефонни измамници. Това е осмият филм на Командарев.

Освен голямата награда на 57-ото издание на фестивала в Карлови Вари, "Уроците на Блага" беше отличен и с наградата за най-добра актриса за Ели Скорчева и с Голямата награда на екуменическото жури. Скорчева, която се завръща в киното след близо 30-годишна пауза, играе главната роля във филма.

"Не очаквахме чак такъв успех. Беше страхотна премиерата преди няколко дни, имаше невероятни реакции на публиката", каза режисьорът Стефан Командарев пред БТА.

"Това вече много ни задължава занапред", добави той.

По думите му някои от рецензиите са определили филма като "социален трилър", което много е харесало на екипа.

На фестивала в Карлови Вари, който е един от най-престижните световни форуми за кино, "Уроците на Блага" се конкурираше с още десет филма от страни като Канада, САЩ, Швеция, Италия и Германия. Премиерата на филма в България се очаква през ноември.

В него участват още Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов и Герасим Георгиев – Геро.

Отличието за режисура в Карлови Вари отиде при иранеца Бабак Джалали за лентата му "Fremont". За най-добър актьор беше обявен Хърбърт Нордрум за изпълнението му във филма "Хипноза". Кристален глобус за изключителен принос към световното кино пък получи австралийският актьор Ръсел Кроу, известен с ролите си в "Гладиатор" и "Красим ум".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG