Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ одобриха изпращането на изтребители F-16 на Украйна от Дания и Нидерландия


Изтребители F-16 от Нидерландските военновъздушни сили
Изтребители F-16 от Нидерландските военновъздушни сили

САЩ одобриха изпращането на изтребители F-16 в Украйна от Дания и Нидерландия за защита срещу руската агресия, съобщи Ройтерс, цитирайки американски високопоставен служител.

Това ще стане факт веднага след завършване на обучението на украинските пилоти на изтребителите, които са на въоръжение в страните членки на НАТО.

Украйна отдавна активно търси начин да се сдобие с американските изтребители F-16, които да ѝ помогнат да се противопостави на руското въздушно превъзходство.

Според британския Международен институт за стратегически изследвания Белгия, Обединеното кралство, Дания и Нидерландия са в състояние да осигурят най-малко 125 изтребители F-16 в пълна бойна готовност. По информация на Си Ен Ен Норвегия също е имала няколко свободни F-16 миналата година, които е заменила с по-модерни F-35 и е готова да предостави на Киев.

Сега за пръв път Вашингтон дава на Дания и Нидерландия официални гаранции, че ще ускори одобрението на исканията за трансфер на F-16 за Украйна, когато пилотите бъдат обучени.

Одобрението на американските власти беше нужно, тъй като F-16 са произведени в САЩ, а реекспортът на оръжие и военна техника към трети страни първо трябва да бъде одобрен от страната производител.​

„Приветстваме решението на Вашингтон да проправи пътя за изпращане на изтребители F-16 в Украйна“, написа нидерландският външен министър Вопке Хоекстра в платформата X, известна преди като Twitter.

Според данни на холандското министерство на отбраната Нидерландия в момента разполага с 24 оперативни F-16, които ще бъдат изведени от употреба до средата на 2024 г. Други 18 от изтребителите в момента са налични за продажба, 12 от които са временно продадени.

Датският министър на отбраната Якоб Елеман-Йенсен каза в петък също, че сега вече може да бъде обсъдено по-конкретно предоставянето на самолетите на Украйна.

Държавният секретар Антъни Блинкен е изпратил писма до своите датски и холандски колеги, в които е изразил пълната подкрепа на САЩ както за прехвърлянето на изтребители F-16 в Украйна, така и за обучението на украински пилоти от квалифицирани инструктори за F-16.

„Остава критично важно Украйна да може да се защити срещу продължаващата руска агресия и нарушаването на нейния суверенитет“, казва Блинкен, цитиран от Ройтерс.

В началото на юни външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че снабдяването на Киев с американски изтребители ще ескалира още повече конфликта.​

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG