Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Силна оферта". Украйна е получила предложение за доставка на изтребители F-16


Изтребител F-16 излита за тренировъчно учение на военновъздушните сили на САЩ, 8 юни 2017 г. Снимката е илюстративна.
Изтребител F-16 излита за тренировъчно учение на военновъздушните сили на САЩ, 8 юни 2017 г. Снимката е илюстративна.

Украйна е получила "сериозна и силна оферта" за доставка на изтребители F-16 от лидерите на съюзнически държави, съобщи късно във вторник украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс".

Новината идва, след като в края на май САЩ потвърдиха, че ще разрешат изпращането на изтребители F-16 на Киев. Преди това в продължение на месеци Украйна призоваваше Вашингтон да разреши доставката на модерните изтребители, за да подсили украинското контранастъпление срещу Русия.

"Нашите съюзници знаят от колко точно (самолети) се нуждаем", каза Зеленски в изявление, публикувано на сайта му. Той добави още, че "някои от нашите европейски партньори" са посочили конкретни числа, но не уточни кои са въпросните европейски държави.

По думите на украинския президент сега Киев очаква окончателно споразумение със своите съюзници, включително "съвместно споразумение със САЩ".

Според британският Международен институт за стратегически изследвания Белгия, Обединеното кралство, Дания и Нидерландия са в състояние да осигурят най-малко 125 изтребители F-16 в пълна бойна готовност. По информация на Си Ен Ен Норвегия също имаше няколко свободни F-16 миналата година, които замени с по-модерни F-35 и сега е готова да даде на Киев.

Самите Съединени американски щати засега не са взели финално решение дали да доставят свои F-16 на Украйна.

По-рано в понеделник външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че снабдяването на Киев с американски изтребители ще ескалира още повече конфликта.​

В последните месеци Украйна многократно лобираше пред своите западни съюзници да ѝ осигурят модерни изтребители, за да ѝ помогнат в отблъскването на руската армия от нейната територия. Одобрението на американските власти беше нужно, тъй като F-16 са произведени в САЩ, а реекспортът на оръжие и военна техника към трети страни първо трябва да бъде одобрен от страната производител.​

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG