Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Гарант за демокрацията". Валентина Стоева, която организира Деня на четенето


Валентина Стоева
Валентина Стоева

Въпреки че е завършила „Политология“ и „Дипломация и международни отношения“, Валентина Стоева се занимава с четене. Вече повече от 15 години тя насърчава това умение сред децата. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Над 177 000 регистрирани участници. Десетки населени места в България. А това е едва първото издание на Деня на четенето.

Негов главен двигател е Валентина Стоева - председателка и съоснователка на Фондация „Четене“. Именно тя организира провелото се в петък събитие.

Денят е инициатива, която е кулминацията на повече от 10 години работа на Фондация „Детски книги“ и на Фондация „Четене“. С него организаторите поставят на фокус четенето като процес в основата на развитие на функционалната грамотност. Участниците бяха поканени да отбележат деня, като организират четения в училища, детски градини, библиотеки, с колегите в офиса или пък просто като отделят малко време за любима книга или за четене със семейството.

Пред Свободна Европа Валентина Стоева споделя, че се захваща със събитието, „защото ние като нация почитаме великите писатели и поети“.

„Имаме Ден на народните будители, Ден на славянската писменост, на културата, на книгите, но рядко си даваме сметка какво всъщност е четенето като процес и колко много животът ни зависи от него“, казва тя.

По думите ѝ целта на Деня на четенето е да се постави акцент върху уменията да се чете добре, да се чете между редовете и да се извлича смисъл. Да се постави акцент именно върху този така важен процес, който би могъл да позволи на страната да спре да е постоянно на дъното във всички възможни класации за грамотност.

„Може би няма сфера от обществения живот, която да не е повлияна от тези умения,“ казва Валентина Стоева.

Денят на четенето се проведе на 17 ноември под мотото: „Четенето дава възможности!“ От Фондацията на Стоева вярват, че ако се разбере за важността на четенето, черните статистики и стряскащите резултати ще намалеят драстично. Те обръщат внимание върху факта, че в България не отбелязваме четенето като основен процес при грамотността.

Стоева разказва още, че в Деня на четенето се слага начало и на още една мащабна инициатива – Национален пакт за четенето. Чрез него се призовават гражданите, синдикатите, националната и местната власт да работят заедно в името на четенето, което да бъде осъзнато като основен приоритет, от който зависи развитието на индивидите, здравето и социалното благополучие.

Фондация „Четене“ продължава дейността на Фондация „Детски книги“. Целта ѝ е да постави четенето на преден план пред обществото, отделните граждани и държавните политики, за да успеят да преодолеят високия процент функционална неграмотност.

По думите на Стоева функционалната неграмотност прави подаването на манипулация и разпространението на дезинформация по-лесно. Затова и фондация „Четене“ се стреми да прави превенция, а не да се опитва да решава проблемите едва след като те са налице.

Българският ден е синхронизиран с този в Германия, който тази година отбеляза двадесетата си годишнина. В Германия са се регистрирали около 1 милион участници. При сравнение на населението и популярността на събитието между България и Германия се вижда, че всъщност много от българите вярват, че четенето дава възможности.

„Това е много, много сериозна заявка, че трябва да действаме тук и сега, веднага, заедно. Много сме доволни и щастливи,“ казва Валентина Стоева.

„Четенето, като дейност, е в основата на развитието на гражданското общество и е гарант за демокрацията“, добавя тя.

Форум

XS
SM
MD
LG