Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фотографката Валентина Владимирова, която посвети първата си изложба на младите жени и тяхното израстване


Фотографката Валентина Владимирова
Фотографката Валентина Владимирова

Интересът към човешката същност заема основна роля в живота ѝ. Чрез първата си фотографска изложба тя разказва за израстването на младите жени и тяхното самоосъзнаване. Тя е Валентина Владимирова и е Човек на деня на Свободна Европа.

“Винаги съм обичала да уча. Подхождам с огромен интерес към заобикалящия свят и чуждия опит в него. Желая да разбера възможно най-много”.

Това казва 27-годишната документална фотографка Валентина Владимирова пред Свободна Европа.

На 8 март тя открива дебютната си изложба “Магнолии”, която може да бъде видяна до средата на май месец.

Работата по проекта ѝ отнема около две години. Идеята ѝ се появява, когато преди няколко години преминава през труден период, свързан с психичното здраве на неин близък човек.

Събитията силно повлияват на собственото ѝ благополучие и себеусещане. Необходимостта да се съгради отново като личност я изправя пред много въпроси.

Гъвкавостта в начина на мислене е от изключителна важност за нея и тя смята, че това до голяма степен се тренира и развива с времето.

Един от въпросите, на които се опитва да си отговори, е къде стои усещането ѝ за жена. Докато търси отговора, открива, че жените около нея също разсъждават върху подобни въпроси. Това я насърчава да продължи работа по проекта.

Един от кадрите за изложбата "Магнолии".
Един от кадрите за изложбата "Магнолии".

Владимирова завършва бакалавър и магистър по психология. По време на обучението си тя изследва човешки истории, като винаги търси подходящия подход и език за представянето им. Тогава се обръща към силата на визуалния дискурс и записва курс по документална фотография в BECA Before Creating Academy.

“Психологията определено допринася, като най-вече води интереса ми към хората и техните вътрешни светове. Донякъде играе роля и в това успешно да предразположиш човек пред камерата”, казва фотографката.

Фотографията винаги е присъствала в живота на Владимирова. Като дете я свързва със заснемането на приключения, по-късно със събития като сватби. В определен момент фокусът ѝ се измества към документалната и концептуалната фотография. Това се случва, когато престъпва прага на академията и има възможността да експериментира с похватите на визуалния разказ.

“Фотографията е език, чрез който мога да изразявам себе си и да се докосна до други светове. Позволява ми да подредя случващото се вътре в мен. За моя изненада и радост, е и мост, който помогна да изградя много значими връзки с други хора”, разказва Владимирова.

Работата на други фотографи ѝ носи вдъхновение, особено на колегите ѝ от академията. “Има нещо магично в това да си част от задкулисния процес на други автори и да наблюдаваш процеса на техните усилия. За моята фотография водеща е нуждата да разбера или споделя емоция”, казва тя.

В моментите, в които на Владимирова ѝ липсва вдъхновение, тя се опитва да изкара камерата си въпреки това. Казва, че често тогава резултатите са най-интригуващи.

Един от кадрите за изложбата "Магнолии".
Един от кадрите за изложбата "Магнолии".

Фотографката не пропуска да отбележи приноса на други хора към проекта ѝ. Тя отдава благодарности към кураторите на дебютната ѝ изложба Димитри Стефанов и Велина Стефанов. Помощ ѝ оказват и колегите ѝ от BECA Before Creating Academy, които винаги са били насреща за нея и са ѝ давали обратна връзка.

“За мен процесът беше свързан с дълбоко изследване на собствените ми емоции и разговори с дамите около мен за това какъв е бил техният път на себеосъзнаване и израстване като жени. Именно тези дискусии ми помогнаха да избистря какво желая да споделя чрез “Магнолии.”

Името на изложбата не е случайно избрано. Магнолиите са сред най-ранните цъфтящи растения, появили се на Земята. Техните цветове често са определяни като символ на женствеността. В Япония магнолиите са метафора за дълголетие, поради способността им да оцеляват в тежки метеорологични условия.

“И жените като магнолиите

И магнолиите като жените

Носят достойнство, свобода и красота. Израстват, борят се, пречупват се, зарастват, преобразяват се. И така променят света около себе си.”

Това е част от посланието на фотографката по случай изложбата.

Един от кадрите за изложбата "Магнолии".
Един от кадрите за изложбата "Магнолии".

За Владимирова “Магнолии” процес на себеосъзнаване и поемане на контрол над посоката на живота ѝ. Тя разказва, че трудният период, през който преминава, е бил стоплен от подкрепата на близките ѝ и утехата, която намира в доверието между тях.

За това се надява в съзнанието на хората, които разгледат изложбата, да изникнат определени думи като избор, споделеност и устойчивост.

Предстоящата изложба е част от дългосрочната инициатива на BECA Foundation да подкрепя творческата реализация на дебютни изложби на млади фотографи. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма „Дебюти“.

  • 16x9 Image

    Ивелина Николова

    Ивелина Николова е стажантка в Свободна Европа. Изучава "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социална политика, права на жените, екология и култура.

Форум

XS
SM
MD
LG