Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възраждане" влиза в най-малката и най-радикална нова група в ЕП. Волгин ѝ става говорител


Евродепутатът от "Възраждане" и бивш водещ от БНР Петър Волгин
Евродепутатът от "Възраждане" и бивш водещ от БНР Петър Волгин

Националистическата проруска партия "Възраждане" се включи в новоучредената в Европейския парламент (ЕП) група "Европа на суверенните нации", съобщи лидерът на партията Костадин Костадинов.

Новата група обединява 25 депутати от осем държави, като 14 от тях са от крайнодясната "Алтернатива за Германия". Новата, трета поред крайнодясна група в ЕП се обявява за най-радикалната и най-проруската.

Новината идва дни, след като по инициатива на унгарския премиер Виктор Орбан беше създаден нов крайнодесен съюз "Патриоти за Европа", в който влиза френският "Национален сбор" на Марин льо Пен.

Третата дясна еврогрупа е "Европейски консерватори и реформисти", в която членуват "Италиански братя" на премиерката на Италия Джорджа Мелони и полската "Право и справедливост".

Разпокъсването на все по-пренаселения крайнодесен фланг на ЕП отразява дълбоките опасения, които европейските националистически партии изпитват към идеологическите си съмишленици в съседните страни, отбелязва "Ройтерс". Това затруднява формирането на трансгранични съюзи, добавя агенцията.

В новата група влизат и тримата евродепутати на "Възраждане" - Станислав Стоянов, Петър Волгин и Рада Лайкова, като Волгин ще е говорителят ѝ, посочи Костадинов.

Съпредседатели ще бъдат Рене Ост от "Алтернатива за Германия" и Станислав Тишка от полската "Конфедерация".

Условието за създаване на група в ЕП е да има поне 23 евродепутати и да представлява поне една четвърт от държавите членки на Европейския съюз (ЕС).

Останалите членове на групата "Европа на суверенните нации" са малки партии от Франция (Reconquête на Ерик Земур), Литва (Съюз за народа и справедливостта), Полша (Конфедерация "Свобода и независимост"), Словакия (Движение "Република"), Испания, Чехия ("Свобода и пряка демокрация) и Унгария (Движение "Наша родина").

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG