Връзки за достъпност

Извънредни новини

Таня Андреева е избрана за временна директорка на "Шейново" въпреки протестите на медици


Д-р Таня Андреева
Д-р Таня Андреева

Столичният общински съвет (СОС) взе повторно решение в четвъртък да освободи д-р Румен Велев като изпълнителен директор на общинската Втора акушеро-гинекологична болница "Шейново".

Първото такова решение на СОС е от 27 юли и беше върнато за преразглеждане от областната управителка Вяра Тодева. Тогава Велев подаде жалба в Софийския градски съд, вследствие на която вписването на д-р Андреева като изпълнителна директорка беше спряно.

Велев беше единственият кандидат, явил се на конкурса за позицията, и покри всички критерии. СОС реши вместо него да избере д-р Таня Андреева, която не е кандидатствала за позицията, за временно изпълняваща длъжността, без да посочи мотивите си за това.

Решението доведе до протести на медици от "Шейново", които започнаха в началото на седмицата и продължиха до четвъртък.

Гласуваният доклад в четвъртък предвижда Андреева да заема длъжността до провеждане на процедура за избор на изпълнителен директор, която трябва да се проведе след не повече от шест месеца. Решението може да бъде обжалвано или върнато за преразглеждане от областната управителка.

Андреева е бивша директорка на "Шейново" и бивша министърка на здравеопазването от БСП при правителството на Пламен Орешарски. Д-р Андреева поема директорския пост в болницата за първи път в края на 2011 г. и я управлява до средата на 2013 г., когато влиза в кабинета на Орешарски.

Тогава е назначен Румен Велев, който управляваше здравното заведение близо десет години. Той подобри финансовото му състояние, като също така е обвиняван в нарушения по време на управлението си от председателя на здравната комисия към СОС д-р Антон Койчев.

Обвиненията включват размяната на две бебета, които бяха предадени на чужди родители при изписването си от "Шейново" в края на 2022 г. Случаят предизвика силно обществено недоволство.

Койчев внесе в СОС доклад с обвинения срещу Велев и негови колеги от болницата, който е бил съставен през август, след като е излязло първото решение на СОС в края на юли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG