Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как единствен кандидат за шеф на болница покри всички критерии, но беше отстранен


Д-р Румен Велев, дългогодишен директор на столичната болница "Шейново", чиято смяна предизвика протести на медиците в лечебното заведение.

Столичната болница "Шейново" пак е в новините, но този път не заради разменени бебета. Медици протестират, общината провежда конкурс, с който сама не се съобразява, назначава директор, мълчи защо прави всичко това. Подозренията са за политически мотиви. Какво се случи?

Един-единствен човек се кандидатира за директор на общинска болница. Изкарва изпит и покрива критериите. Вместо да бъде назначен, на негово място - без посочени причини - е поставен временно друг човек, който дори не е кандидатствал за поста. Готви се нов конкурс.

Това накратко е историята на столичната общинска Втора акушеро-гинекологична болница „Шейново“. Стигна се до четиридневен протест тази седмица на голяма част от работещите в болницата.

Медиците изразяват подкрепата си за досегашния директор д-р Румен Велев. Той е лекарят, който се е явил на конкурса. Протестиращите се обявяват против д-р Таня Андреева, която Столичният общински съвет (СОС) избира за временно изпълняваща длъжността.

"Въпросът е много прост", каза Велев пред Свободна Европа - "Защо не бях избран за директор, след като отговарям на всички условия и след като съм издържал конкурса". Свободна Европа потърси за коментар и д-р Андреева, но не получи отговор.

Според д-р Антон Койчев, общински съветник от ГЕРБ-СДС и председател на здравната комисия към СОС, случаят се преекспонира. "Свършил е светът ли, какво става? Няма пожизнени директори, д-р Велев е от 11 години директор, с два успешни мандата, но все пак е допускал пропуски", каза Койчев пред Свободна Европа.

Очаква се днес СОС отново да разисква темата. Ето какво знаем за случая до момента.

"Когато медицината и политиката влязат в едно". Защо протестират медиците в "Шейново"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Как протича конкурсът

През декември 2022 г. СОС обявява конкурс за директорските постове в няколко общински болници, както изисква законът. Сред тях е и „Шейново“.

Провеждат се изпити за изпълнителен директор и за членове на съвета на директорите. През май 2023 г. д-р Велев се явява на изпит за първата позиция и получава оценка от 5,25 при минимална допустима 4,50. Въпреки че е единствен кандидат, от доклада на СОС, публикуван на 27 юли, става ясно, че вместо той да бъде избран отново, за поста временно е посочена д-р Андреева, а Велев е освободен като член на съвета на директорите.

В доклада няма мотиви за решението, а скоро след това СОС излиза в лятна ваканция. Веднага след като се запознава с документа, Велев внася жалба в Софийския градски съд. Това спира вписването на д-р Андреева като директор.

Областната управителка на София Вяра Тодева също връща решението на СОС за преразглеждане заедно с други решения - във връзка с различни пропуски в конкурсите за другите пет общински болници. Очаква се СОС да ги преразгледа в четвъртък.

Антон Койчев казва, че Законът за публичните предприятия, каквито са и общинските болници, дава широки правомощия на собственика, в случая Столичния общински съвет, да извършва подобен тип смени. Той също така твърди, че има неофициални данни за административен натиск върху някои от протестиращите в подкрепа на Велев.

Освен директор на "Шейново" допреди месец д-р Велев е и част от експертния съвет по акушерство и гинекология към министъра на здравеопазването.

Справка в сайта на министерството обаче показва, че през август на негово място вече е именно Андреева, която според Велев не притежава нужната експертиза за позицията.

Политически или личностен проблем

Всички събеседници, с които разговаря Свободна Европа по темата, допускат, че проблемът може да е от политически характер. "Ако има политически момент, той е също много интересен, защото от ГЕРБ защитават и издигат кандидатура на човек, който гравитира към БСП", каза Велев.

Д-р Андреева е бивша директорка на "Шейново" и бивша министърка на здравеопазването от БСП при правителството на Пламен Орешарски.

Докладът на СОС, който включва решението за избора на д-р Андреева за временна директорка, е гласуван с подкрепата на ГЕРБ

Докладът на СОС, който включва решението за избора на д-р Андреева за временна директорка, е гласуван с подкрепата на ГЕРБ. Партията има мнозинство в съвета заедно със съветниците от СДС, сред които е Койчев.

Председателят на СОС Георги Георгиев (ГЕРБ) не беше открит за коментар.

Д-р Андреева поема директорския пост в болницата за първи път в края на 2011 г. За близо година и половина лечебното заведение натрупва над един милион лева загуби, показват данни от Търговския регистър.

Според Койчев това се дължи на тежкото състояние, в което Андреева заварва болницата при встъпването си в длъжност през 2011 г., като тя по негови думи успява да я стабилизира през този период.

По-късно при управлението на Велев загубите са възстановени и болницата излиза на печалба.

Днес Андреева е лекар в "Шейново", като Велев казва, че тя често взема неплатени отпуски. Тя е позната също като приближена на Моника Станишева, съпруга на Сергей Станишев - бивш министър-председател от БСП и настоящ председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Какви са обвиненията срещу Велев

След като СОС не посочва мотивите си за решението на 27 юли, Велев казва пред Свободна Европа, че е поискал протоколите от конкурса, но не ги е получил и досега.

Междувременно през август е изготвен доклад, внесен в СОС от Койчев, с обвинения към Велев и други членове на екипа на „Шейново“. Немалка част от тези обвинения са свързани с размяната на бебета в болницата, която се случи в края на 2022 г.

Тогава две новородени бяха разменени при изписването си. Семействата предявиха иск за 600 000 лв. към болницата, а случаят доби широк обществен отзвук. Трима души от болницата получиха дисциплинарни наказания - старшата акушерка на неоантологията, началникът на неоантологичното отделение и дежурният лекар, който е изписал бебетата.

Д-р Койчев е един от лекарите, подкрепили Велев по това време. "Той е един от най-добрите директори на общински болници. "Шейново" има траен ръст на ражданията през последните години. Това е търсена болница, която се ползва с добро име. В този случай беше увредено реномето ѝ, но това ще бъде преодоляно", каза Койчев, цитиран от Офнюз, през януари.

Днес той казва, че разграничава "управленеца Румен Велев от много добрия акушер-гинеколог Румен Велев", както и че хората, подкрепили Велев след размяната, са предпочели да му дадат шанс да поправи пропуските си, но не са убедени, че това се е случило.

Велев каза в неделя пред Нова телевизия, че според него размяната не е основна причина за решението на СОС от юли, тъй като оставката му е можело да бъде поискана още през декември след разгласяването на случая. "Аз самият казах при тази ситуация, че ако смятат, че е необходимо да си подам оставката, аз бях готов да го направя", каза той.

За останалите обвинения, посочени в доклада на д-р Койчев, няма посочени издадени наказателни постановления от съда.

По думите на Койчев следва да се проведе нов конкурс за поста не по-късно от шест месеца след избирането на временен директор.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG