Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пълен успех". Венецуела гласува за присъединяването на спорна територия от съседна страна


Президентът на Венецуела Николас Мадуро на митинг след обявяването на резултатите от референдума за Есекибо, 3 декември 2023 г.
Президентът на Венецуела Николас Мадуро на митинг след обявяването на резултатите от референдума за Есекибо, 3 декември 2023 г.

Над 95% от гражданите на Венецуела гласуваха за присъединяването на спорна територия към страната, предаде Ройтерс в понеделник. Богатата на петрол територия Есекибо към момента е част от Гвиана и е под юрисдикцията на Международния съд на ООН, но Каракас от години има претенции към нея.

Новината за резултатите от референдума идва няколко дни след като Международният съд забрани на Венецуела да предприема каквито и да било действия, които биха нарушили статуквото в региона. Въпреки това авторитарният президент Николас Мадуро не спря провеждането на „консултативен“ референдум.

Допитването включваше няколко въпроса - дали венецуелците подкрепят създаване на държава на територията на Есекибо, дали искат да се даде венецуелско гражданство на хората, които живеят на територията, както и дали отхвърлят юрисдикцията на Международния съд при уреждането на териториалния спор.

Над 95% от избирателите отговориха положително на всички въпроси, съобщи председателят на Националния избирателен съвет Елвис Аморосо. Не се знае колко души са гласували, но по информация на Ройтерс избирателната активност е била ниска.

Полицаи помагат на възрастен мъж да стигне до изборната секция в деня на референдума във Венецуела, 3 декември 2023 г.
Полицаи помагат на възрастен мъж да стигне до изборната секция в деня на референдума във Венецуела, 3 декември 2023 г.

„Това е пълен успех за нашата страна, за нашата демокрация“, каза президентът Мадуро след обявяването на резултатите от референдума.

Наблюдатели разглеждат допитването във Венецуела като демонстрация на сила от страна на Мадуро, който се готви за президентските избори през 2024 г.

Венецуела от години поддържа тезата, че територията на Есекибо е била отнета от страната при очертаването на границата между Венецуела и Гвиана пред повече от век.

Есекибо е територия, покрита предимно с гъста джунгла върху площ от около 160 000 кв. км. През последните години Венецуела възобнови претенциите си върху нея, след като там бяха открити находища на нефт и газ.

Допитването в неделя предизвика безпокойство в Гвиана, където президентът Ирфан Али се включи в патриотичен митинг. Той призова хората да запазят спокойствие и припомни, че Международният съд забранява на Венецуела „да анексира или навлиза в територията на Гвиана“.

Не се знае какви ще бъдат последствията от „консултативния“ референдум. Според председателката на Международния съд Джоун Донахю правителството в Каракас предприема сигурни стъпки за установяване на контрол върху спорната територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG