Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев наложи вето на закона за енергетиката заради "скок на цените". Денков каза, че няма риск


Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за енергетиката, който предвижда пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 г.

В мотивите за ветото на президента се посочват предимно социални причини и се предвижда "рязък скок на цените за крайните битови клиенти към началото на 2026 г".

Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители беше едно от основните искания на протестиращите енергетици. Работещите в тецовете и мините за въглища "Марица" блокираха магистрала “Тракия” и други пътища в продължение на седмици. В крайна сметка искането им отпадна преди подписването на споразумение с правителството.

Цените могат да се увеличат, но с малко

Няма риск от рязко увеличаване на цените, отговори задочно премиерът Николай Денков. "Тази либерализация трябваше да се случи, регламентът е от 2019 г., България закъснява значително спрямо договорите, които е подписала", припомни премиерът. Той каза, че "са направени механизми, които ще бъдат използвани, за да не се случат тези страшни апокалиптични сценарии на опозицията". Денков смята, че цените на тока могат да се увеличат с малко – около 2%, но могат и да се намалят.

Измененията предвиждат Националната електрическа компания от 1 юли 2024 г. да престане да бъде обществен доставчик и да се премахнат квотите на производители за регулирания пазар. Регулираните цени за крайните битови потребители ще се прилагат до 31 декември 2025 г. Предвидена е възможност за компенсиране на битовите клиенти за разходите за закупуване на електрическа енергия в рамките на регулаторния процес за периода до 2026 г.

Отпадането на квотите за задължително изкупуване на електрическа енергия от производители, ползващи местни първични енергийни източници, ще засегне тецовете използващи местни въглища. Квотата беше “до 15 на сто от цялата първична енергия, необходима за производството на електрическа енергия, консумирана в страната”.

Според Румен Радев заличаването на фигурата на обществения доставчик и премахването на енергийния микс може да предизвика спиране на производство на електрическа енергия от Топлоелектрическа централа „Марица-изток 2“ и ще застраши функционирането на „Мини Марица-изток“ още в средата на следващата година.

Няма да се затварят тецовете

Денков каза, че няма да се затварят тецовете. „Голяма част от новите технологии, които навлизат при производството на енергия, произвеждат доста по-евтин ток от този, който използваме в момента. Проблемът с тях е, че не работят постоянно. За това съвременното производство на енергия изисква да се комбинират базови мощности – каквито са ядрените и въглищните, с другите мощности“, каза Денков.

Президентът не оспорва необходимостта от нормативни промени съгласно поетите от страната ни ангажименти към Европейския съюз и припомня, че европейското право позволява и изисква от страните членки да защитят енергийно бедните и уязвими битови клиенти.

Новите дрехи на Пеевски
please wait

No media source currently available

0:00 0:48:09 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG