Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата проверява за манипулации при избора на членове на Висшия съдебен съвет


Заседание на Висшия съдебен съвет
Заседание на Висшия съдебен съвет

Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала преписка по сигнал на Антикорупционния фонд (АКФ) от лятото за нарушения при избора на шестима членове на съдийската квота във Висшия съдебен съвет, проведен през юни 2022 г., съобщи "Дневник".

Според сигнала на АКФ, с който сезира държавното обвинение, при гласуването за съдиите е бил осъществен неправомерен достъп до системата от неоправомощено лице и са били използвани чужди данни за достъп при упражняване на активно избирателно право.

Малко след постъпване на сигнала в СГП наблюдаващият прокурор е образувал преписка за компютърно престъпление и е възложил съвместна проверка на КПКОНПИ и на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП.

На 10 ноември в прокуратурата е изпратена и справка от Министерството на правосъдието за двете дати, на които е проведено гласуването. В нея се посочва колко лица са влезли в сградата на Върховния административен съд (ВАС), където се давал вотът, и колко съдии са участвали в него.

Според данните през тези два дни от един IP адрес в сградата са гласували лично и електронно 200 съдии. По всяка вероятност това е станало и от един и същ компютър, тъй като гласовете са подавани през няколко минути по едно и също време на деня, съобщи "Капитал". В същото време е установено, че там не са влизали 200 съдии.

Срокът за проверката по преписката е 3 месеца и той скоро изтича.

Изборът на шестима магистрати от съдебната квота на практика беше отменен с приемането на промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въведе механизъм за разследване на главния прокурор. Измененията предвиждаха, че до три месеца трябва да започне нова процедура за избор на представителите на съдиите, прокурорите и следователите, но и парламентът да започне подбор на своите 11 представители във ВСС.

Данните за манипулации на системата, по която беше направен изборът, бяха изнесени малко след като бяха избрани членове на новия състав на ВСС. За избора се водеше и дело, което през февруари 2023 година приключи с решение, че изборът е бил законен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG