Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как български политици осъдиха думи на лидера на ВМРО-ДПМНЕ за отстъпки на София пред Скопие


Колаж на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и лидерката на БСП Корнелия Нинова
Колаж на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и лидерката на БСП Корнелия Нинова

Български политици размениха задочни реплики с Християн Мицкоски - лидера на националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ, която спечели парламентарните и президентските избори в Северна Македония.

Повод за това стана изказване на Мицковски, че България не е правила отстъпки спрямо Северна Македония, както и че очаква идването на „разумен“ български премиер, с когото да разговаря.

Реакциите от българска страна на това изказване дойдоха ден след като в четвъртък станаха ясни резултатите от изборите в Северна Македония. ВМРО-ДПМНЕ получи най-голяма подкрепа и на двата вота, а Мицкоски най-вероятно ще бъде нейният кандидат за премиер.

Всичко започна с изказване на служебния премиер Димитър Главчев. В четвъртък той каза, че България няма да прави повече отстъпки на Северна Македония по нейния път за присъединяване към Европейския съюз (ЕС).

От години Северна Македония се опитва да стане членка на ЕС, но през 2020 г. България наложи вето над присъединяването ѝ. През 2022 г. двете страни подписаха протокол за решаване на спора помежду си.

Тогава Скопие се ангажира с промени в конституцията, една от които е включването на българското малцинство в нея. ВМРО-ДПМНЕ е против такава промяна.

В петък лидерът на партията Християн Мицкоски отговори на Главчев, като каза, че България не е отстъпила от нищо заради Северна Македония.

Мицкоски добави, че той и партията му ще чакат „да дойде някой разумен [премиер на България], с когото можем да разговаряме“.

Репликата предизвика реакции и от българските политици. Пръв се изказа спредседателят на ДПС Делян Пеевски. Той е санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция, но през последните месеци е активен в политиката и застъпва евроатлантически позиции.

Според Пеевски думите на Мицкоски за нуждата от „по-разумен премиер“ са „абсолютно недопустими и неприемливи“, а България не трябва да допуска „да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония“.

„Няма да има български премиер, който ще тръгне срещу интересите на България“, каза Пеевски на Мицкоски.

По-късно през деня реагира и лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя каза, че Северна Македония трябва да изпълнява ангажиментите, които е поела, независимо какво правителство е на власт.

„България проявяваше търпение и добра воля твърде дълго. Искането на нови отсъпки е недопустимо. Антибългарската риторика и езикът на омразата са абсолютно неприемливи“, каза още председателката на социалистите.

След като прекара 7 години в опозиция, тази седмица ВМРО-ДПМНЕ спечели съкрушителна победа на изборите в Северна Македония. Партията получи 43,23% от гласовете на парламентарните избори.

Досегашните управляващите от Социалдемократическия съюз загубиха изборите с едва 15,36% подкрепа. Те подкрепят включването на българското малцинство в конституцията на Северна Македония.

За разлика от тях, новите лидери на страната от ВМРО-ДПМНЕ имат по-твърда позиция срещу промените и добавянето на българите в основния закон.

ВМРО-ДПМНЕ ще получи възможността да предложи правителство на страната и ще има и свой представител на президентския пост - Гордана Силяновска-Давкова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG