Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ден на болка и загуба". Русия бомбардира Чернигов. Има убити и ранени цивилни 


Пожарникари гасят поразения театър в Чернигов.
Пожарникари гасят поразения театър в Чернигов.

Най-малко седем души, включително дете, бяха убити и десетки бяха ранени при руски ракетен удар по северния украински град Чернигов в събота, съобщи украинското вътрешно министерство.

“Руска ракета удари точно в центъра на града, в нашия Чернигов”, написа Зеленски в социалната мрежа X, известен преди като Туитър. “Площад, политехнически университет, театър. Една обикновена събота, която Русия превърна в ден на болка и загуба. Има загинали, има ранени.”

Пожарникари разчистват останки върху покрива на театъра в Чернигов.
Пожарникари разчистват останки върху покрива на театъра в Чернигов.

Междувременно украинското вътрешно министерство съобщи, че при ракетната атака е убито шестгодишно момче, а други 11 деца са ранени. Това е станало при поразяването на драматичния театър в Чернигов.

“Ето какво означава да живееш до терористична държава”, написа още Зеленски, който е на официално посещение в Швеция. “Призовавам света да се противопостави на руския терор.”

Той публикува и видео с отломки около голяма жилищна сграда в съветски стил, с паркирани наоколо и частично унищожени коли, с разбити покриви и счупени прозорци.

Оцелял при руската атаката срещу Чернигов седи на земята.
Оцелял при руската атаката срещу Чернигов седи на земята.

“Врагът обстрелва центъра на Чернигов. Вероятно, с балистична ракета”, написа по-рано в Телеграм губернаторът на Черниговска област Вячеслав Чаус.

Чернигов се намира на 150 км от столицата Киев. Руските сили нахлуха в него малко след началото на инвазията през февруари 2022 г., но бяха отблъснати от украинската армия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG