Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Предателства не се прощават". "Възраждане" изключи трима депутати от групата си


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в парламента
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в парламента

„Възраждане“ изключи депутатите Иво Русчев, Александър Арангелов и Николай Дренчев от парламентарната си група, съобщи лидерът на партията Костадин Костадинов в петък. Причината е, че те са предложили общинските съветници от "Възраждане", които ден по-рано се отцепиха и подкрепиха избрания за председател на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров (ПП-ДБ-СС).

Решението идва, след като в четвъртък групата на "Възраждане" в СОС изключи въпросните отцепили се съветници Красимир Гълъбов, Венци Стойчев, Васил Драганов и Севделина Петрова. Те гласуваха за избирането на Петров за разлика от останалите представители в СОС от партията.

"Вчера в общинския съвет в София четирима човека от групата на "Възраждане" предпочетоха да изберат финансови стимули пред честта и каузата на "Възраждане“, каза в петък Костадинов на брифинг в Народното събрание.

По думите му това тяхно решение рефлектира и върху партийната организация, тъй като са получили "изключително много" искания от членове и симпатизанти за обяснение на тази ситуация. Затова още вечерта е свикано заседание на софийската организация, на което е взето решение да се поиска политическа отговорност от Русчев, Арангелов и Дренчев.

"Решението на групата беше те да бъдат изключени, тъй като отказаха да направят това", допълни Костадинов. По думите му те са предпочели да останат в парламента, вместо да подадат оставка, както им е било предложено. Те ще останат независими депутати.

"В този случай политическата отговорност я поемаме ние като парламентарна група, защото сме длъжни да покажем на нашите избиратели, че предателства не се прощават", каза той.

След изключването на тримата депутати "Възраждане" вече ще има 34 депутати в парламента и от трета политическа сила става четвърта.

"Исках да ви кажа от името на трима ни, че ние не се чувстваме предатели, ние не можем да бъдем укорени в нито едно действие, което сме направили", каза по-късно пред журналисти Дренчев. Той добави, че не е направил нищо, което да урони престижа на партията.

Дренчев каза още, че обмисля дали да не напусне парламента, защото работата му се вижда „на празен ход“ - с позицията на глуха опозиция, "Възраждане" не е могла да прокара нищо от това, за което нейните избиратели мечтаят.

Костадин Костадинов коментира и последвалото развитие след избора на председател на СОС. Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" (ПП-ДБ-СС), която спечели изборите за общински съветници, загуби управлението на почти всички комисии. Те ще бъдат ръководени основно от ГЕРБ и БСП, с помощта на "Синя София", ИТН, ВМРО и четиримата отцепили се от "Възраждане". Така реално се създава ново мнозинство и ГЕРБ и БСП овладяват СОС, тъй като решенията по важните въпроси се вземат в комисиите.

"След снощното срамно разпределяне на постовете в общинския съвет, наподобяващо делене на баница, можем да кажем само едно: "Бог да пази София", софиянци ги чака брутално крадене в следващите години до края на този мандат", каза Костадинов.

По-късно ръководството на БСП излезе с позиция, в която се казва, че категорично се разграничава от действията на общинските съветници на партията и сваля политическото си доверие от тях, тъй като е имало договореност те да не подкрепят никой друг, освен номинираната за председател Диана Тонова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG