Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия стои зад взривовете във военни складове в Украйна и Чехия, показва разследването на Киев


Чешки специалист по взривовете по време на оглед в района на взривения през 2014 г. склад във Врбетице
Чешки специалист по взривовете по време на оглед в района на взривения през 2014 г. склад във Врбетице

Следствието напълно доказа участието на спецслужбите на Русия във взривовете през 2014 г. във военни складове в Чехия, където са се съхранявали оръжия за Украйна, както и в складове в Сватово, Луганска област, през 2015 г.

Това съобщи на брифинг в петък съветничката по комуникациите на украинското Държавното бюро за разследвания Татяна Сапян.

Тя уточни, че заподозрени за извършване на диверсия са бившият началник на Главното управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Игор Сергун (оглавявал го 2016 г.), бившият охранител на президента Владимир Путин - Алексей Дюмин, който от 2013 до 2015 г. е бил началник на силите за специални операции на ГРУ, командирът на силите за спецоперации ген.-майор Валерий Флустиков и командирът на "161 център за подготовка на специалисти със специално предназначение" ген.-майор Андрей Аверянов.

Сапян отбеляза, че Аверянов в момента е част от близкото обкръжение на Путин и често присъства на официални срещи от най-високо ниво.

Заподозрени са и повече от 25 други преки организатори и извършители на саботажа от средите на руските служби за сигурност. Сред тях са и Анатолий Чепига и Александър Мишкин, за които се смята, че са участвали в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Лондон през 2018 г.

Заподозрени са и съучастници на руските диверсанти. Един от тях пряко е контролирал дрона, който е пуснал взрив върху Сватово. Това е украински гражданин с повиквателен знак Старт, който през 2014 г. преминава към самопровъзгласилата се Луганска народна република, а след това започва да работи за руските служби за сигурност.

В същото време, според говорителя на Службата за безопасност на Украйна Артьом Дехтяренко, руските спецсили са използвали и комплекса за радиоелектронна борба "Леер-3" с три безпилотни летателни апарата "Орлан-10", цитира го УНАН. Те са били изстреляни от град Первомайск в Луганска област.

Освен това украинските разследващи, в сътрудничество с чешки партньори, са установили участието на сили за специални операции на руските въоръжени сили при взрива в оръжеен склад във Врбетице в Чешката република през 2014 г. Сапян уточни, че Мишкин и Чепига са изиграли важна роля точно в тази диверсионна операция.

Украинските правоприлагащи органи смятат, че по този начин Кремъл се е опитвал да отслаби отбранителния потенциал на източния фланг на НАТО и да разклати вътрешнополитическата ситуация в Централна Европа.

От Държавното бюро за разследване съобщиха, че след приключването на всички експертизи ще обявят още над 50 действащи военнослужещи от руската Служба за държавна сигурност, които са извършили саботаж на територията на Украйна и ЕС и вероятно продължават да го правят и сега.

Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:34:45 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG