Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всяка минута е от значение". Япония обяви опасност от цунами след поредица от силни земетресения


Последствия от земетресението в Япония, 1 януари 2024 г.
Последствия от земетресението в Япония, 1 януари 2024 г.

Поредица от земетресения разтърси централната част на Япония в понеделник, предаде Асошиейтед прес. Световните агенции съобщиха за пожар, предизвикан в японската префектура Ишикава, и за затрупани под развалините хора. В отговор Япония издаде предупреждения за вълни цунами и нареди евакуация.

Новината идва в първия ден от новата 2024 г. и близо 13 години след като земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер удари Япония. То беше последвано от цунами и ядрена криза след авария в атомната централа във Фукушима. Трагедията от 2011 г. доведе до повече от 20 000 жертви.

В понеделник Японската метеорологична агенция съобщи за над 12 земетресения край бреговете на префектурата Ишикава малко след 16 часа местно време. Един от трусовете е с предварителен магнитуд 7,6 по Рихтер.

За момента няма информация за смъртни случаи. Има разрушени жилищни сгради и повредени пътища, а военнослужещи в японската армия са изпратени да помагат в спасителните операции.

Метеорологичната агенция издаде предупреждения за цунами с височина до 5 метра в префектурите Ишикава, Ниигата и Тояма и заяви, че през следващите дни може да има още силни земетресения.

Това са първите сериозни предупреждения от този тип след събитията от 2011 г.

След земетресението в японската префектура Ишикава, 1 януари 2024 г.
След земетресението в японската префектура Ишикава, 1 януари 2024 г.

Говорителят на японското правителство Йошимаса Хаяши призова хората в крайбрежните райони да вземат мерки за сигурност и да се придвижат към по-високи места.

„Всяка минута е от значение. Моля, незабавно се евакуирайте в безопасен район“, каза Хаяши.

Българското Министерство на външните работи препоръча на българите, които се намират в Япония или планират пътуване дотам, да спазват насоките на местните власти.

Предупреждения за цунами бяха издадени и за части от Северна Корея и Русия.

Япония е изключително застрашена от земетресения страна. Земетресението през 2011 г. беше отчетено като най-тежкото в историята на страната и четвъртото най-силно в историята на планетата след началото на процеса по регистрация на земните трусове през 1900 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG