Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ясен Тодоров е отстранен като заместник-директор на следствието по искане на Сарафов


Ясен Тодоров
Ясен Тодоров

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) освободи от длъжност заместник-директора на националното следствие Ясен Тодоров, съобщи БТА.

Новината идва два дни след като в понеделник шефът на следствието и временно изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов внесе във ВСС искане за отстраняването на Тодоров от позицията на негов заместник.

Единодушно и без дебат всички девет от членовете на ВСС подкрепиха това предложение.

В средата на май тази година Сарафов за пръв път предложи прокурорската колегия да отстрани Тодоров като заместник-директор на Националната следствена служба (НСлС).

Като причина за това Сарафов посочи „проблем с публичното говорене“ на Тодоров за разследването на взрива до кортежа на тогавашния ръководител на държавното обвинение Иван Гешев.

Взривът отключи конфликт в прокуратурата, който доведе до предсрочното отстраняване на Гешев от поста на главен прокурор в средата на юни.

Тодоров и Сарафов бяха изслушани от ВСС като свидетели по предложението за уволнението на Гешев. Тогава двамата дадоха противоречащи си оценки. Тодоров се изказа в защита на Гешев, а Сарафов го обвини.

Тодоров беше назначен за заместник-директор на НСлС през декември 2021 г. по предложение лично на Гешев, а не на Сарафов. Тогава Тодоров вече работеше в следствието от две години.

Преди да бъде назначен в НСлС с конкурс, Тодоров беше следовател в столичното следствие, инспектор от Инспектората към ВСС, както и член на съдебния съвет.

Тодоров ще остане редови следовател в НСлС. Той може да оспори отстраняването си от поста на заместник-директор на следствието пред Върховния административен съд (ВАС).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG