Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите извадиха следствието от структурата на прокуратурата


Промените бяха въведи с подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и ДПС.
Промените бяха въведи с подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и ДПС.

Националната следствена служба (НСлС) беше извадена от структурата на прокуратурата. Това се случи с приети на второ четене промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

До момента НСлС попадаше под контрола на прокуратурата и нейния административен ръководител – главния прокурор. Формално лидер на следствието беше един от заместниците на главния обвинител, който обаче също му беше подчинен.

С приетите промени ръководството на НСлС попада директно под контрола на нейния директор. Той ще има властта да назначава следователите и да осъществява административно-организационното и методическо ръководство на цялата структурата. Предложенията за директор могат да се правят от не по-малко от трима членове на Висшия съдебен съвет, както и от министъра на правосъдието.

С промените се създават и Окръжни следствени служби, които са в административните центрове на всяка от областите в страната.

Промените дойдоха по предложение на депутата от „Възраждане“ Петър Петров. Част от тях първоначално бяха отхвърлени от правна комисия между първо и второ четене, но днес бяха разгледани и приети от плаващо мнозинство в пленарна зала.

Предложените промени бяха подкрепени от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

„В момента между първо и второ четене променяме принципно два важни момента в Закона за съдебната власт - организационната структура на НСлС и производството за дисциплинарна отговорност на съдиите, прокурорите и следователите", каза бившата правосъдна министърка от „Демократична България“ Надежда Йорданова.

Тя заяви, че така се дава лош сигнал на българското общество. Според нея с промените остава възможността в следствието да кадруват представителите на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС), част от които и до момента са подчинени на главния прокурор.

Изваждането на следствието от структурата на прокуратурата идва в момент, в който главният прокурор Иван Гешев и директорът на следствието Борислав Сарафов са в открит сблъсък. Всичко започна с взрива край колата на главния прокурор. След него Сарафов в продължение на дни поддържаше една версия, след което обаче се отметна и каза, че е бил подведен от Гешев.

"Делата на трупчета". Какво може да използва Иван Гешев
please wait

No media source currently available

0:00 0:36:19 0:00

По-късно Сарафов открито нападна главния прокурор и го обвини в множество закононарушения. Неговите изказвяния станаха повод шестима членове на ВСС да внесат искане за освобождаването на Гешев от длъжност. Самият Сарафов подаде сигнал срещу Гешев в Софийската градска прокуратурата, в който се съдържа информация за извършени три престъпления.

На свой ред главният прокурор призова Сарафов да подаде оставка от поста си. Прокуратурата поиска и имунитетите на Делян Добрев и Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС. Това се случи, след като Иван Гешев каза, че иска да „мете политическия боклук“ и след като кандидатката за премиер на ГЕРБ Мария Габриел каза, че ще работи за отстраняването му от поста.

Този сблъсък се случва на фона на опитите за съставяне на правителство между „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ и ГЕРБ-СДС. В петък Румен Радев обнародва промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които създават механизъм за разследване на главния прокурор и улесняват процедурата за отстраняването му от поста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG