Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ свалиха ракета, изстреляна от хутите по военен кораб


Изтребител Typhoon, който излита от базата на Великобритания Акротири в Кипър за мисия за нанасяне на удари по цели в Йемен.
Изтребител Typhoon, който излита от базата на Великобритания Акротири в Кипър за мисия за нанасяне на удари по цели в Йемен.

Американски изтребител свали противокорабна ракета, изстреляна от районите на хутите в Йемен към американски ескадрен миноносец, действащ в южната част на Червено море. Това съобщи американската армия в неделя.

Прехващането във въздуха е последният инцидент в Червено море, където хутите атакуват кораби в подкрепа за палестинската ислямистка групировка Хамас, която е във война с Израел. Хамас е обявена за терористична организация от Европейския съюз (ЕС), Съединените щати (САЩ) и други държави.

Хутите от своя страна са подкрепяна от Иран групировка, която е активна в Йемен. От октомври насам те извършиха редица атаки срещу кораби, които според тях са свързани с Израел.

В четвъртък, петък и събота американски и британски самолети, кораби и подводници нанесоха удари в Йемен в отговор на атаките на хутите.


Удари по цели на движението в Йемен предизвикаха заплахи за "силен" отговор от страна на подкрепяната от Иран милиция.

Сега според Централното командване на САЩ (CENTCOM), което съобщи новината в изявление, публикувано в социалната платформа X, при последния инцидент няма пострадали или нанесени щети.


CENTCOM съобщи още, че ракетата е била свалена близо до йеменския пристанищен град Ходейда.

В неделя имаше съобщения от хутите, че са наблюдавани полети на американски самолети в близост до йеменското въздушно пространство и крайбрежните райони. Говорителят на хутите Мохамед Абдулсалам определи дейността на "вражеските" самолети като грубо нарушение на националния суверенитет.

Кризата в Червено море допринесе за безпокойството от евентуален по-широк конфликт в Близкия изток отвъд Ивицата Газа, в която Израел води война с цел унищожаване на палестинската групировка Хамас. Тя управлява Ивицата и, подобно на хутите, е подкрепяна от Техеран.

Хутите са групировка, която контролира северната част на Йемен, включително част от морското крайбрежие. Създаденото от тях правителство не е признато от по-голямата част от държавите в света, включително Русия.

През последните дни обстрелът на Червено море е почти всекидневен. В същото време се атакуват кораби, които не са свързани с Израел. Обстрелът вече е нарушил международната търговия по ключов маршрут между Европа и Азия. Различни корабни компании преустановиха дейността си в региона, като изпращат кораби по маршрута около Африка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG