Връзки за достъпност

Извънредни новини

Една таблетка. Може ли Върховният съд на САЩ допълнително да ограничи правото на аборт


Протест срещу отменяната на решението "Роу срещу Уейд", което премахна конституционната защита за абортите. Снимката е илюстративна.
Протест срещу отменяната на решението "Роу срещу Уейд", което премахна конституционната защита за абортите. Снимката е илюстративна.

Във вторник Върховният съд на САЩ започва да разглежда дело, чиито изход ще определи достъпа до медикаментозен аборт в страната, пише Ройтерс. Става въпрос за таблетката мифепристон, която се използва за прекратяване на ранна бременност.

Новината идва по-малко от две години след като Върховният съд отмени решението "Роу срещу Уейд", което премахна конституционната защита за абортите. Това позволи на редица американски щати да забранят абортите.

Хапчето е достъпно в САЩ от над 20 години, като редица проучвания са показали, че то е безопасно. Въпреки това група лекари, които са против абортите, се опитва да отмени част от решенията на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), с които се облекчават някои правила за предписване.

Всяко решение за ограничаване на мифепристона ще засегне всички щати в САЩ, а не само 16-те, които вече са забранили аборта, пише "Гардиън". Това дело може да има и последици за бъдещите решения на FDA.

Какво представлява мифепристонът

При медикаментозните аборти обикновено се използват две лекарства - мифепристон и мизопростол, които се приемат едно след друго с разлика от няколко часа.

Докато мифепристонът обикновено спира развитието на бременността, мизопростолът предизвиква спазми и кървене в матката - подобно на спонтанен аборт. В момента медикаментозните аборти представляват 63 % от всички аборти в САЩ по данни на Института "Гутмахер".

Лекарите, които искат използването на мифепристона да бъде ограничено, твърдят, че той е опасен и недостатъчно проучен.

Повече от 100 проучвания, проведени в продължение на три десетилетия и в повече от двайсет държави, обаче са установили, че мифепристонът е безопасен, сочи анализ на New York Times.

Какво може да се промени

През април 2023 г. американският окръжен съдия в щата Тексас Матю Кацмарик постановява спиране на одобрението на мифепристон от FDA.

През август консервативният Пети окръжен апелативен съд, под чиято юрисдикция попадат щатите Луизиана, Мисисипи и Тексас, ограничи решението на Кацмарик. Съдът констатира, че е твърде късно да се спре напълно разрешението за ползване на мифепристон от FDA, но премахна някои промени, направени на по-късен етап от агенцията.

Те са направени през 2016 г. и през 2021 г. и позволиха мифепристонът:

  • Да се приема до 10 седмици от бременността, вместо до 7 седмици
  • Да се предписва от медицински специалист, различен от лекар
  • Да се изпраща директно на пациентите без лична медицинска консултация.

Пети апелативен съд на САЩ реши, че Администрацията по храните и лекарствата не е спазила съответните процедури и не е обяснила подробно мотивите си, когато е започнала да разхлабва разпоредбите.

FDA, както и производителят на лекарството обжалват решението пред Върховния съд, който междувременно спря изпълнението му.

Кого засяга

Делото може да затрудни достъпа до медикаментозни аборти във всички щати на САЩ, дори в тези, в които абортите са законни. През последните години улесненият достъп до хапчето до аборт даваше възможност на така наречените клиники за телемедицина да изпращат лекарството и в щати, където абортите са забранени или ограничени.

Освен това ще се затрудни достъпът до аборт за жените в по-отдалечените райони на страната, за които може да е трудно да посетят лекар, който да предпише лекарството.

Делото може да промени и периода, в който медикаментът може да се взима. Към момента границата, определена от FDA, е десетата седмица от бременността. По информация на работещата в САЩ Фондация "Кайзер Фемили" през 2021 г. 56% от всички аборти в САЩ са извършени след седмата седмица, а само 20% - след 10-ата седмица.

От друга страна, делото може да има сериозни последствия и за Американската агенция по храните и лекарствата. То би могло да се използва срещу всички останали лекарства, които агенцията е одобрила.

Решението трябва да бъде взето до края на юни или в началото на юли, което ще постави абортите като една от основните теми за президентската надпревара по-късно през годината.

В момента шестима от деветимата съдии във Върховния съд се смятат за т.нар. консервативно крило - т.е. това са съдии, предложени от президенти от Републиканската партия. В мандата си като президент Доналд Тръмп получи възможност да номинира за съда трима души в най-висшестоящата съдебна инстанция в САЩ. Заедно с това и благодарение на републиканското мнозинство в Сената той назначи още 54 съдии в апелативните, 174 в областните и още няколко в специализираните съдилища в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG