Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ предлагат закон за връщането на комплекс "Камчия" от Москва на българската държава


Кадър над СОК „Камчия“ - територия от България, която е собственост на кметството на Москва
Кадър над СОК „Камчия“ - територия от България, която е собственост на кметството на Москва

Собствеността над комплекс „Камчия“ да се върне от кметството на Москва обратно на българската държава, а руски имоти на санкционирани лица да бъдат замразени. Това предлагат депутатите от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова, съобщи Мирчев в понеделник с публикация във Фейсбук.

Новината идва няколко месеца след като през август 2023 г. Свободна Европа публикува разследване, в което разказва как земята под комплекс „Камчия“ - част от територията на България, е продадена на Русия на безценица и в разрез с конституционните ограничения.

Мярката се предприема и на фона на продължаващата близо 2 години инвазия на Русия срещу Украйна, заради която страните от Европейския съюз (ЕС), включително България, наложиха поредица от санкции над Москва.

Сега предстои законопроект с предложенията на Мирчев и Йорданова да бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.

„Законодателната инициатива е силно закъсняла, особено с оглед продължаващата война на Русия в Украйна“, пише Мирчев в публикацията си.

„Международни санкционни мерки в този смисъл са налице от 2014 г., като в отговор на неспиращата агресия на Русия се приемат и нови.“

Депутатът добавя, че за да може България да изпълни задълженията си по прилагане на тези международни санкции, трябва да се приеме конкретен закон.

Затова Мирчев и Йорданова са разработили проект за разрешаване на проблема с руската собственост на „Камчия“ и други руски имоти на територията на България, свързани със санкционирани лица.

По думите на Мирчев законопроектът ще включва и поддържането на публичен списък на санкционирани лица, който ще бъде публикуван на страницата на Министерството на външните работи.

Санаторно-оздравителният комплекс (СОК) „Камчия“ е с площ около 300 дка и е разположен на 30 км от Варна. В комплекса има хотели, спортни зали, училище и други съоръжения. И сградите, и земята под тях са собственост на кметството на Москва.

Тази земя е продадена на безценица от държавата при управлението на т.нар. Тройна коалиция на БСП, НДСВ и ДПС между 2005 и 2009 г.

Териториите са придобити със заобикаляне на конституционната забрана чужденци да притежават земя в България.

Така Русия, която обяви България за неприятелска страна, разполага с няколкостотин декара гранична територия на брега на Черно море.

Правителствата в годините след 2009 г. не отчитат това като проблем, който трябва да се реши. През 2019 г. руският външен министър Сергей Лавров заяви, че „Камчия“ ще се използва с цел разпространение на руското влияние в Европа.

Миналата седмица „Дневник“ съобщи, че Департаментът по имущество на град Москва е поискал за изпълнителен директор на СОК „Камчия“ да бъде назначен висшият кадър на руската компания „Лукойл“ Росен Григоров. Това може да се разглежда като опит Русия неформално да спаси собствеността си върху комплекса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG