Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Допринася за сигурността на всички". Западът приветства американската помощ за Украйна


Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) и председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Майк Джонсън по време на срещата им на 12 декември 2023 г.
Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) и председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Майк Джонсън по време на срещата им на 12 декември 2023 г.

Новината, че Камарата на представителите в Конгреса на САЩ е одобрила новия пакт с помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара предизвика позитивни реакции от съюзниците на Вашингтон.

В събота вечерта блокираната от месеци помощ за украинската съпротива срещу руската инвазия получи одобрението на 311 от членовете на долната камара на Конгреса, включително на 101 републиканци. Гласовете "против" бяха 112.

"Благодаря ти, Америка" реагира веднага след гласуването украинският президент Володимир Зеленски в социалната мрежа Х.

По думите му "демокрацията и свободата винаги ще имат глобално значение и никога няма да загубят, докато Америка помага за защитата им". Зеленски отправи лична благодарност към председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън, с когото се срещна в края на миналата година.

"Днес членовете и на двете партии в Камарата на представителите гласуваха в името на интересите на националната ни сигурност и изпратиха ясно послание за силата на американското лидерство на световната сцена", реагира и американският държавен глава Джо Байдън.

Веднага след гласуването той призова горната камара на Конгреса - Сенатът, бързо да подкрепи пакета с помощ за Украйна, за да го подпише президентът. Това е последната стъпка преди Киев да започне да получава предвидените в законопроекта средства и военна помощ.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също приветства вота в Камарата на представителите.

"Украйна използва оръжия, предоставени от съюзниците от НАТО, за да унищожава военните мощности на Русия. Това допринася за сигурността на всички в Европа и Северна Америка", посочи Столтенберг.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също приветства гласуването в Конгреса на САЩ, посочвайки, че то "изпраща ясно послание до Кремъл: тези, които вярват в свободата и устава на ООН, ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ".

"Беше преодоляно голямо препятствие за американската помощ за Украйна. Сърцата на най-важните поддръжници на Украйна бият като едно", написа в социалната мрежа Х и германската външна министърка Аналена Бербок.

По думите ѝ САЩ и Европа са заедно на страната на свободата и срещу "войната на терора" на руския президент Владимир Путин. Приветствия отправиха и лидерите на балтийските страни.

Българското служебно правителство също разпространи позиция по темата, в която изрази одобрение за "мощната подкрепа за Украйна".

"Пакетът от американската военна помощ е важна стъпка в решаващ момент, която ще донесе повече сигурност в Черноморския регион, Европа и цялото евроатлантическо пространство", се казва в позицията на кабинета на Димитър Главчев.

Русия разкритикува одобряването на законопроекта от долната камара на Конгреса, като заяви, че новата помощ "ще обогати" САЩ и "ще съсипе" Украйна.

"Решението да бъде предоставена помощ на Украйна беше очаквано и прогнозирано. То още повече ще обогати Съединените американски щати и още повече ще съсипе Украйна, ще доведе до смъртта на още украинци", каза в събота вечерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Новият пакет с американска помощ за Украйна включва 23,2 милиарда долара за попълване на запасите от американски оръжия и военни съоръжения и 11,3 милиарда долара за текущи военни операции на САЩ в региона, където Пентагонът обучава украински войски.

Законопроектът включва и 13,8 милиарда долара за закупуване на съвременни оръжейни системи, както и над 9 милиарда долара икономическа помощ за Украйна под формата на заеми, които могат да бъдат опростени в бъдеще.

Пакетът за Украйна е част от обща американска помощ на стойност 95,3 милиарда долара. Тя включва средства за Израел, за хуманитарна помощ в Ивицата Газа, както и за Судан, Хаити и Тайван.

В рамките на пакета беше включен и текст, който предвижда забрана на китайското приложение "ТикТок" в САЩ, ако "БайтДенс", компанията собственик на "ТикТок", не се раздели с активите си в САЩ. В рамките на одобрения от Камарата на представителите помощен пакет се предвижда също така конфискуване на замразени руски активи.

Недостиг на оръжия и жива сила. Как Украйна се бори да забави руското настъпление
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG