Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът окончателно запорира апортираните от община Варна акции от Пловдивския панаир


Протест срещу апортирането на акции от Панаира в Пловдив от община Варна на "Пълдин туринвест", януари 2023 г.
Протест срещу апортирането на акции от Панаира в Пловдив от община Варна на "Пълдин туринвест", януари 2023 г.

Софийският апелативен съд (САС) потвърди запорирането на акциите от Пловдивския панаир, апортирани от община Варна към частното дружество "Пълдин туринвест", съобщи икономическото министерство.

„Държавата трябва да запази собствеността си в Пловдивския панаир, но и да работи за развитието на дружеството“, заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Той заведе дело с искания за спиране на вписването на апорта на акциите, както и за допускане на обезпечение на предявен иск чрез запор на акциите. В средата на август Пловдивският апелативен съд вече потвърди спирането на вписването на апорта на общо 16 314 400 поименни акции.

Става въпрос за 29% от капитала на Панаира, притежавани от община Варна. Кметът на морския град Иван Портних и "Пълдин Туринвест" бяха сключили сделка за прехвърляне на акциите към частното дружество. То е съвместна собственост на община Пловдив и бизнесмена, бивш местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов.

Aкo "Пълдин туринвест" придобие акциите, ще стане на практика мажоритарен собственик на панаира. Публичното участие в някога изцяло държавния панаир ще остане около 20% в лицето на община Пловдив. Така държавата няма да може да влияе на решенията, които мажоритарният акционер взима еднолично.

Община Варна получи акциите от правителството на Бойко Борисов през 2016 г. Тогава 20 на сто от акциите на държавата в Панаира бяха дадени на община Пловдив, а останалите 29 на сто – на община Варна.

На 4 април Окръжния съд в Пловдив отсъди, че вписването на акциите, които са собственост на община Варна, в капитала на "Пълдин Туринвест" е законосъобразно. Кметът на Пловдив Здравко Димитров можеше да обжалва решението, но до изтичането на срока за това не го направи.

По-късно от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" казаха, че ще сезират прокуратурата във връзка с казуса, и поискаха оставката на Димитров. На 28 април прокуратурата съобщи, че ще проверява случая.

Процесът, в който Георги Гергов получава контрол над Панаира, продължава и при трите правителства на Бойко Борисов.

Всички обичат Гергов. Как се случи превземането на Пловдивския панаир
please wait

No media source currently available

0:00 0:20:43 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG